Bu hissenin yükselme potonasiyeli çok yüksek - Haber 1Haber 1

Bu hissenin yükselme potonasiyeli çok yüksek

04 Temmuz 2012 - 14:23

ABONE OL

Mayıs ayından itibaren başladığımız yazı dizimize Temmuz’da da devam ediyor ve çocuklarımızın geleceği için yeni bir hisse senedi daha öneriyoruz. İlk ay Mardin Çimento’yu, ardından Federal Moğul İzmit Motor Piston hissesini önerdik. Bu ay önereceğimiz hisse ise karının yüzde 85’ini yatırımcısı ile paylaşıyor.

İki aydır bir yazı dizisi devam ediyor ve sizlerden çok büyük ilgi görüyor. Bu yüzden okuyucularıma sonsuz teşekkür ediyorum. Dergimizi bu ay almış olanlar için kısa bir açıklama yapayım. Konumuz çocuklarımızın geleceği için yatırım yapmak. Finans tarihi gösteriyor ki, uzun vadede en yüksek getiriyi sağlayan yatırım aracı hisse senedi olarak karşımıza çıkıyor. Fakat yatırımcının karşılaştığı en büyük sorun, hangi hisseye uzun vadeli yatırım yapılabileceği sorunu. Dolayısıyla amacımız uzun vadede çocuklarımıza yatırım. Fakat büyük paralarla işe başlamanızı tavsiye etmiyorum.

Genel kuralımız, bugünkü piyasa koşullarında her ay 100 TL’lik hisse senedi almak. Ben her ay bir hisse öneriyorum. İlk ay (Mayıs 2012) Mardin Çimento’yu önerdim ve geçen ay Mardin Çimento şirketinin son açıkladığı bilançosunun ayrıntısını verdim. Geçen ay vurguladığım üzere Mardin hissesinden 15 lot 6.26 fiyatından alım yaptık ve geçen ay Federal Moğul İzmit Motor Piston (FMIZP) hissesini önerdim. Ama hisse o yazıyı yazdığım sırada 21-22 TL seviyelerindeydi ve alım aralığı olarak 15-17 TL arasını verdik.

Geçen ay FMIZP hissesini 16.70 TL fiyattan aldığımızı varsayıyorum. Bu alışları web sitemde günlük yorumlarımda bildireceğim. Örneğin bu ay önereceğim hisse senedinin uygun fiyata geldiğini görürsem “bugün şu fiyattan bu hisseden şu kadar lot alıyoruz şeklinde bilgi vereceğim. Bu yüzden bu yazıları takip edenler www.bilgeyatirimci.com sitesinde verdiğim günlük yorumlarımı izlemeliler.

Portföyümüzün şu anki durumunu özetleyecek olursak, şöyle bir tablomuz oldu;

temmuz_ayinda_cocuklarimiz_icin_yatirim_stratejisi.jpg

Bu tabloda dikkat çeken nokta Mardin Çimento’daki hisse sayısındaki değişim. Biz Mayıs ayı içinde 15 lot MRDIN hissesini 6.26 fiyatından aldık. Komisyon dâhil olmak üzere toplam 93.98 TL’ye mal oldu. Fakat MRDIN hissesi daha sonra 31 Mayıs 2012 tarihinde hisse başına 70 kuruş (0.70 TL) kâr payı (temettü) dağıttı. Temettü dağıtılan günde hissenin kapanış fiyatı 5.56 TL idi ve elimizdeki toplam temettü ile (15*0.70=10.50 TL) ile 5.56 TL fiyatından 1.90 tane MRDIN hissesi daha alabiliyoruz.

Fakat hisse sayısı bölünemeyeceği için 1.90 tane hisse alamayız. Bunun yerine 2 tane hisse alarak cebimizden 58 kuruş (0.58 TL) daha ödedik. Böylelikle elimizde 17 hisse oldu ve toplam maliyetimiz komisyon dâhil 94.55 TL oldu. FMIZP hissesinde temettü dağıtımı olmadığı için, bu tür hesaplamalara girmedik. Dolayısıyla Mayıs ve Haziran aylarında yatırdığımız toplam para (komisyon dâhil maliyet) 194,83 TL olurken, bu yazının yazıldığı 22 Haziran 2012 ilk seans kapanışı itibariyle toplam paramız 200,02 TL oldu.

Bu ay ki hisse önerimi “Turcomoney TEMMUZ Sayısında” okuyabilirsiniz…

Doç. Dr. Yaşar ERDİNÇ

erdinc@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.