İstanbul Finans Zirvesi : Finansal medeniyetler buluşması - Haber 1Haber 1

İstanbul Finans Zirvesi : Finansal medeniyetler buluşması

27 Eylül 2012 - 18:30

ABONE OL

istanbul_finans_zirvesi_finansal_medeniyetler_bulusmasi.jpgBugün sizlerle İstanbul Finans Zirvesinin ardından gözlemlerimi paylaşmak istiyorum .Hatırlatma olması açısından İstanbul Finans Zirvesi bu yıl 3. kez kapılarını 24-25 eylül tarihlerinde açtı. Üç sene öncesine göre üst düzey katılımla bir zirve gerçekleştirilmiş oldu. Benim takip ettiğime göre de bu yıl gerek konuklar gerekse konular açısından çok dolu ve küresel ve bölgesel ekonomiyle ilgili konular enine boyuna tartışıldı.

Açılışını Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “Önümüzdeki yılların özellikle gelişmiş ekonomiler açısından sorunların hemen düzeleceği yıllar” olmayacağının altını çizdiği “En iyi senaryoda ABD’de, Avrupa’da gerekli bütün tedbirler alınsa dahi krizin geriye bıraktığı en önemli mirasın çok ağır borç yükü olacağını ve bu ağır borç yükünün pek çok ülkenin yıllarca, hatta on yıllarca eski büyüme oranlarına ulaşamamalarını beraberinde getireceğini, bazı ülkelerde düşük büyüme oranlarının gerçekleşeceğini belirterek bunun bugünkü gelişmiş ekonomiler için de geçerli olduğunu ifade ettiği bir konuşmayla yaptığı İstanbul Finans Zirvesi (IFS)Dünyanın dört bir yanından konuşmacıların sunumları ve panellerle devam etti.

Finansal medeniyetler buluşması gibi diyorsun da kimler vardı ki? Diye sorarsanız kimler yoktu ki ? Zirvenin uluslararası katılımcıları arasında, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmad Mohamed Ali Al Madani’nin yanı sıra Avrupa Parlamentosu İlerici Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Johannes Swoboda, ABD IFC Başkan Yardımcısı Dimitris Tsidsigaros, NASDAQ OMX Grubu Başkan Yardımcısı Sandy Meyer Frucher, Reason Foundation Ekonomik Araştırmalar Direktörü M. Antony Randuzzo, Lübnan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Muhammed Baasiri, Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Rasheed Al-Baloushi, HSBC Bankası CEO’su Brian Robertson da bulunuyordu. Beni en çok etkileyen konuşmalardan biri Johannes Swoboda’nın finansal hareketlerin sosyal etkilerini anlattığı konuşması oldu. Swoboda, “ABD’de mali krize sebep olan mali konulardan biri de siyasetçiler. Siyasetçiler yoksulların gelir hakkına sahip olmamasını neredeyse teşvik etti. Bu kitleye bağlanan krediler o kadar düşüktü ki mali sektörde balona sebep oldu ve kriz patlak verdi.” dedi. Swoboda, ekonomilerde kilit unsurun mali sektör ve reel sektör arasındaki denge olduğuna dikkat çekerek ,finans sektörünün ekonomiye hizmet veren bir sistem olması gerektiğini dile getiren Swoboda, “Aşırı şişirilmiş finansal sektörden bahsettiğimizde ekonomik büyüme azalıyor, eşitsizlik beraberinde geliyor. Finans sektörü ne kadar hızlı büyüyorsa ekonomik büyüme için o kadar kötü durum. Finans sektörü ekonomiye hizmet vermeli, yani gölgesinde bırakmamalı ekonomiyi.” diye konuştu. Swoboda, büyüme için toplumun en üst gelir grubuyla düşük gelir sınıfındakiler arasındaki uçurumun kapatılması gerektiğini ifade etti.

http_wwwhaber1com_yazar_istanbul_finans_zirvesi_finansal_medeniyetler_bulusmasihtml.jpgİstanbul Finans Zirvesi’nin bu yılki programında “Finansal Kriz ve Avrupa’nın Toplumsal Dokusu”, “Para Politikası ve Finansal İstikrar”, “Likidite Alternatifleri”, “Finansal İstikrar Üzerine”, “Sermaye Piyasaları”, “Ortak Karlarıyla Kamu Yönetimi- MTR’ın Verimli Döngüsü”, “Yatırım Besin Zinciri”,”Finansal Kriz&Reel Ekonomi, Türkiye Deneyimi”, “Bölgesel Kalkınma Finansmanı”, “Bankacılar Forumu”, “Enerji ve Çevre”, “Petrol ve Gaz Sektörünün Geleceği” gibi bir çok farklı konu da ele alındı. Konukların hepsi yurt dışından gelmemişti elbette, ülkemizden de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji Bakanı Taner Yıldız ,Enerji Bakan Yardımcısı Doc. Dr. Murat Mercan ,TCMB Başkanı Erdem Başçı , İMKB Başkanı Dr. İbrahim Turhan, SPK Başkanı Prof.Dr. Vedat Akgiray,Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ve Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz gibi birçok konuşmacı IFS boyunca kürsüye çıktı, panellere katıldı veya moderatörlük yaptı.

IFS bu yıl da bir ilk gerçekleştirerek zirvenin de altın sponsoru olan İMKB ev sahipliğinde Ortaköy Feriye lokantasında bir “Gala Dinner” düzenledi . Başkan Dr. İbrahim Turhan’ın sıcak ilgisiyle konuklarını ağırladığı bu yemekte katılımcılar birbirlerini daha yakından tanıma ve anlama imkanı buldular . İstanbul Finans Zirvesi’nin kapanışında Bakan Taner Yıldız’ın da belirttiği gibi katılımcılar sadece birbirlerinin uzmanlıklarıyla değil, İstanbul’un güzellikleriyle de tanışıp kaynaştılar . Artık geleneksel hale geldiğini büyük bir gurur ve sevinçle izlediğim IFS’in bu yolculuğunun sürmesini ve dallanıp budaklanarak başka mecralara da bağlanmasını can-ı gönülden diliyorum .

Yeni güzel şeylerde buluşmak üzere .

Hülya Deniz
www.twitter.com/hlydnzz
hulya@kmedya.com
hulya.denniz@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.