Aralık ayı hisse önerimiz... - Haber 1Haber 1

Aralık ayı hisse önerimiz…

03 Aralık 2012 - 13:58

ABONE OL

Hisseler ucuzken alıp, orta ve uzun vadede karlı çıkmak yatırımcılığın püf noktası. Yatırım yapılan portföy için, sabır, akıllı analiz ve bilimsel çalışma gerektiğini akıldan çıkarmamak gerek.

Yatırımcı olmak, ya da yatırımcılık eğitimi adını verebileceğimiz bu yazı dizisinde örnek bir portföy oluşturduk ve bu ay da bu uygulamaya devam ediyoruz. Bu portföyü hep birlikte izliyoruz. Genel kuralımız, bugünkü piyasa koşullarında her ay 100 TL’lik hisse senedi aldığımızı varsaymak. Her ay bir hisse öneriyorum.

Geçen ayki sayıda aşağıdaki tabloyu vermiş ve bu tablodaki hisselerden biri önerdiğimiz fiyat aralığına gerilerse 100 TL’lik alımımızı bu hissede yapabileceğimizi belirtmiştik. Tablo şöyleydi;

aralik_ayi_hisse_onerimiz.jpg

Bu yazıyı 28 Kasım tarihinde kaleme alıyorum. Çünkü derginin Aralık ayında çıkabilmesi için yazıyı erken göndermemiz gerekiyor. Geçen ay (Kasım) DESPC hissesi en düşük 2.06 ve en yüksek 2.23 aralığını gördü. Biz yatırımcının geçen ay 100 TL’yakın değerde (48 lot) DESPC hissesini 2.12 TL fiyattan aldığını varsayıyoruz.

Bu durumda, Mayıs 2012’den bu yana, vermiş olduğumuz önerilerle oluşan portföyümüzün tablosu 28 Kasım Kasım 2012 itibariyle şu şekildedir;

aralik_ayi_hisse_onerimiz_1.jpg

Şu ana kadar portföyümüze değişik tarihlerde Mardin Çimento (MRDIN), Federal Moğul İzmit Motor Piston (FMIZP) ve Pınar Et ve Un (PETUN) hisseleri aldık. Elimizde toplam 55 tane MRDIN, 13 tane FMIZP ve 20 adet PETUN hissesi var. Her ay ortalama olarak 100 T’Lik alım yaptığımızı varsayıyoruz. Kasım ayında da 498 Adet DESPC hissesini 2.12 TL fiyatından almış olduk. Bu tabloya göre şu ana kadar aldığımız hisse senetlerinin toplam maliyeti (komisyonlar dahil) 704.81 TL olurken, bu portföyün 24 Ekim 2012 tarihteki kapanışlara göre toplam değeri 691.99 TL’dir. Yani toplam portföyümüz, alış maliyetimize göre yüzde 1.81 aşağıdadır.

Yatırımcılıkta en önemli şey, hisseler ucuz iken alıp orta ve uzun vadede kazançlı çıkmaktır. Bu bağlamda çocuklarımız için oluşturduğumuz bu eğitsel portföy tablosu örneği şu an zarar etmiş durumdadır. Bundan belirli bir süre sonra, portföyümüzün geçmişine bakmak ve bu günleri hatırlatmak istiyorum. Önemli olanın sabır ve akıllı analiz olduğunu gerçek uygulamayla göstermek ve bilimsel çalışmanın önemini vurgulamak istiyorum. Eğer portföyümüz değer kazanmış olsa, o zaman uzun vadenin ve çocukların geleceğine yatırımın pek anlamı kalmayacaktı. Bu sayede, kısa vadede kâr etmek isteyenler ve sabredemeyenler zaten izlemeyecekler, gerçek yatırımcı adayları bu uygulamayı takip edeceklerdir.

ARALIK AYININ HİSSE ÖNERİSİ TURCOMONEY’DE..

Doç. Dr. Yaşar ERDİNÇ

erdinc@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.