Kazanmanın şifresi patente dayalı Ar-Ge - Haber 1Haber 1

Kazanmanın şifresi patente dayalı Ar-Ge

01 Mart 2013 - 21:02

ABONE OL

Patent, teknik problemlerin teknik çözümlerinin, ilan ile kamuya duyurularak, yaygınlaşmasını sağlayan belli bir süreliğine verilen tekel hakkıdır. Bu tekel hakkının belli bir süreliğine verilmesi ve kamuya duyurulmasından sonra bu teknik verilere erişimle teknolojik gelişmenin hızlanması sağlanıyor. Teknolojik yarışların hızlı olduğu bir dönem yaşıyoruz. Yapılan yenilikler patentle korunurken, peş peşe gelen diğer yeniliklere yetişmek mümkün olamayabiliyor. Bu durum milyonlarca teknik veri ve yeniliğin ortaya çıkması anlamına geliyor. Bu kadar güzel zenginlik kaynağının bilincinde olanlar, durumdan bir altın madenini işlercesine yararlanıyorlar.

Hangi sektör olursa olsun, bir ürünü piyasaya çıkarmadan önce bir takım araştırmalar yapmalıyız. Ürünün satışı ile ilgili araştırmaların yanında, korunması için de çeşitli çalışmalara başvurmalıyız. Bu çalışmaları, Sınaî Mülkiyet Hakları çatısı altında toplamak mümkün.

Sınaî Mülkiyet Haklarını, Marka tescilleri, Tasarım tescilleri ve Patent Tescilleri oluşturuyor. Bir ürüne farklı isimler verebilir ve bunu koruyabilirsiniz. Ya da ürünün şeklini değiştirerek bunu koruyabiliriz. Ama farklı bir teknik yenilik getirmek o kadar kolay değil. Bundan dolayı patent ayrı bir yer tutuyor.

Burada iki nokta önemli. Birincisi, Ar-ge çalışmalarına ağırlık vererek patent başvuruları ile hem prestij, hem de maddi kazanç sağlamak. Bunun için Ar-Ge çalışmalarının patent odaklı yapılması gerekiyor. İkinci nokta ise, “Ar-Ge yapmadan nasıl patent başvurularından yararlanabilirim” sorusudur. Cevap, patent çalışmasının içinde saklı. Patent başvurularının çoğu ne yazık ki, işlemler olumlu sonuçlandıktan sonra yıllık harçları ödenmemesi, belge ücretinin ödenmemesi, koruma sürecinin sona ermesi gibi nedenlerle iptal oluyor. Bunun sonucunda kamuya mal olarak, herkesin yararlanması sağlanıyor. Bundan yaralanmak için iyi bir patent araştırması yapılması gerekecek. Aslında patent araştırmaları yaparken yeni geliştirmelerinde yapılması içten bile değil. Görüldüğü üzere her bir patent başka patentlerin doğmasının önünü açıyor. Bu durumda, koruma süreci dolmuş, kamuya mal olmuş eski başvurular tespit edilerek hayata geçirilebilir. Böylece, istenilen zenginlik elde edilebilir.

Bu tür araştırmalar esnasında tespit edilen uygulamalar, hayata geçirilirken bir takım sorunlar yaşanabiliyor. Böylece yeni bir geliştirme yani yeni bir patent başvurusu gerekli hale geliyor.

Kazanmanın yolunun patent başvuruları ve patente değer çalışmalardan geçtiği unutulmamalıdır. Hepimiz bu zenginliğin farkında olmalı, daha hızlı bir ekonomik gelişime katkı sağlamalıyız.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.