Ülkemizde patent ve lisansın önemi - Haber 1Haber 1

Ülkemizde patent ve lisansın önemi

11 Kasım 2013 - 13:51

ABONE OL

Dünyada, özellikle Amerika ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde, patentlerin lisans yapılarak önemli gelirler elde edilmesine rağmen, Türkiye’de patentten ticari meta olarak kazanç sağlanması oldukça düşük seviyelerde. Çünkü Türkiye’de patentlerin ne ölçüde ticarileştirebilindiğine yönelik elle tutulur bir araştırma söz konusu değil. Patentin ticarileştirilmesi, patentin satılması konusunda bir araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Ülkemizde sınai mülkiyet konusunda yapılan yatırımlar, firmalar açısından maalesef geri dönüşü olmayan bir yatırım gibi algılanıyor. Oysaki tüm gelişmiş ekonomilerde patent ve patente dayalı üretimler bir yatırım geliri olarak görülüyor.

Bir patenti ticarileştirmek için ilk akla gelen adım lisanstır. Ancak ülkemizde lisans kültürü de fazla gelişme kat edememiş durumda. Ülke olarak 2023 ticari hedeflerinin gerçekleştirilmesinde en önemli unsur olan katma değerli üretimin ekonomiye dâhil edilmesinde lisanslama metodunun geliştirilmesi gerekiyor. Bu noktada yazımızın giriş bölümünde bahsettiğimiz “lisanslama kültürü”nü geliştirmemizin şart olduğunu söyleyebiliriz.

Önümüzdeki 50 yıl içerisinde bu lisans alma ve verme kültüründe zoraki de olsa yaygınlaşma olacağı bekleniyor. Bu durum aslında iş hayatının doğal bir sonucu. Buna gösterilen direnç gerçekte sosyologlar tarafından incelenecek kadar önemlidir aslında. Biz de ülke olarak çalışmalarımızı bu yönde destekleyerek hareket etmeliyiz.

Özellikle TPE’nin son yıllarda kurmaya çalıştığı patent değerleme ve patent ajansı vasıtasıyla Amerika’da ve Avrupa’da uygulanan yapıya benzer bir yapının kurulmaya çalışılması çok dikkat çekici. Bu ajans vasıtasıyla patent sahipleriyle sanayiciyi bir araya getirilerek buluşların ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

Yurtdışından Türkiye’ye yatırım yapacak firmaların kendilerine çalışma ortağı seçmesinde önemli rol oynayan patent sayılarının varlığı aynı zamanda, yabancı sermaye ortaklarının lisans yöntemiyle üretimlerimizi yurtdışına ihraç etmemizde de önemli rol oynuyor. Tüm sanayicilerimizin bu doğrultuda hareket ederek üretim yapmaları 2023 hedeflerimizin gerçekleşmesinde doğru bir yol haritası olacak.
Güzel günler dileklerimle…

Marka Dünyası
Kemal Yamankaradeniz
Destek Patent AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.