Ekonomi iç ve dış gelişmelere odaklandı - Haber 1Haber 1

Ekonomi iç ve dış gelişmelere odaklandı

29 Temmuz 2014 - 23:42

ABONE OL

Irak’ta, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul’u ele geçirmesi ile başlayan gerilim, Ukrayna-Rusya arasındaki gelişmeler ve düşen Malezya uçağı, İsrail’in Gazze’ye kapsamlı kara harekatına başlaması, piyasalarda risk primlerinin ve endişelerin artmasına neden olan başlıklar olarak dikkat çekti. Öte yandan Avrupa Birliği ve ABD, Rusya’ya yeni yaptırım uygulama kararı aldılar.

ABD’de, Temmuz ayı içerisinde yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilançolarını yayınlayan dev şirketlerin genelde beklentilerin üzerinde kar açıkladığı görüldü. Tarım dışı istihdam beklentilerden daha iyi geldi, işsizlik oranı ise yüzde 6.1 ile yaklaşık altı yılın en düşük seviyesinde olumlu açıklandı.

FED’in Temmuz ayında açıklanan toplantı tutanaklarında, ekonomik ilerleme beklentiler paralelinde sürerse, son indirimin 15 milyar dolar yapılarak parasal genişlemenin Ekim ayında bitirilebileceği görüşüne yer verildi. FED Başkanı Janet Yellen, Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki yarıyıl sunumlarında; ABD ekonomisinin ilerleme kaydetmeye devam ettiğini ancak bunun henüz yeterli olmadığının altı çizildi. Başkan’ın, ekonomik veriler tahminlerden daha iyi gelirse FED’in, faiz oranlarını daha yakın bir tarihte artırabileceği ifadesi, dolara yükseliş getirmişti.

İçerde ise Temmuz ayında TCMB, ölçülü faiz indirimlerine devam ettiği görüldü. Banka son toplantıda politika ve borç alma faiz oranlarını 50’şer baz puan indirdi. Politika faiz oranı yüzde 8.25, Borç alma faiz oranı yüzde 7.50’ye çekti. TCMB enflasyonun beklendiği kadar düşmemesini ise yüksek seyreden gıda fiyatlarına bağladı.

Ağustos ayına ilişkin piyasaların yakından takip edeceği gelişmelere bakacak olursak. İlk çeyrekte sert kış koşulları ile yüzde 2.9 daralan ABD ekonomisinin ikinci çeyrek rakamları dikkatle izlenecek. Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nin; son toplantısında attığı adımlar sonrasında para politikasında bir değişiklik yapması beklenmezken, Euro Bölgesi enflasyon oranı yüzde 0.5 ile düşük kalmaya ve Bölge’deki ekonomik aktivitelerin zayıflığına işaret etmeye devam ediyor. Ağustos’ ta açıklanacak Euro bölgesi enflasyon oranı ve Draghi’nin konuşmaları yakından takip edilecek.

Ağustos ayının sonuna doğru gözler Kansas City FED tarafından düzenlenecek ve dünyanın önemli isimlerinin bir araya geldiği Merkez Bankası Başkanları, Maliye-Ekonomi Bakanları ve önemli finansal piyasa katılımlarının olduğu Jackson Hole’e panelinde yapılacak açıklamalarda olacak.

İçerde 10 Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçimi önemli gündem maddesi olarak yerini koruyor. Seçimlerden sonra dövizde ve borsada yeni dengeler oluşabilir. Dışarda ise Ortadoğu ve Ukrayna’daki artan jeopolitik riskler ve endişeler başta emtia ve enerji fiyatlarında risk primini artmasına bağlı fiyat hareketleri yaşanmasını neden olabilir. İçerde ve dışarda yaşanan bu gelişmeler Ağustos ayında piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Borsa Dünyası

Alper Nergiz

GCM Menkul Değerler

Genel Müdürü

nergiz@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.