Sudan'da darbe: El Beşir gitti, Ahmed bin Avf geldi - Haber 1Haber 1

Sudan’da darbe: El Beşir gitti, Ahmed bin Avf geldi

Son aylarda hayat pahalılığı nedeniyle protestolara neden olan Sudan’da ordu yönetime el koydu. Savunma Bakanı Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf, 30 yıldır ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in görevden alındığını ve tutuklandığını açıkladı. Böylece bir diktatör gitti, yerine başka bir diktatör geldi.

Sudan’da darbe: El Beşir gitti, Ahmed bin Avf geldi

11 Nisan 2019 - 16:45

ABONE OL

Sudan… Afrika’nın talihsiz ülkesi… Ve Ömer El Beşir… Sudan’ın eli kanlı diktatörü… 1989’da İslamcıların desteklediği darbeyle iktidarı ele geçirdi. El Beşir Darfur’da 300 bin kişinin ölümüne, 2.5 milyon insanın göç etmesine neden oldu. … Yaşanan insanlık dramının boyutları karşısında BM ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) harekete geçti., bulunduğu yerde insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı tutuklanması yönünde karar aldı. …

El Beşir niçin uluslararası mahkemeler aranıyor ile ilgili görsel sonucu

Sudan’ın eski diktatörü El Beşir gitti…

Fakat bugüne kadar El Beşir, çok fazla ülke dışına çıkmadı. Çıktığı ülkelerde ise kendisi ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. El Beşir iktidarında sefahat içinde yaşarken, halkını açlığa ve yoksulluğa mahkum etti… İşte bu durum, son aylarda had safya ulaştı ve halk protesto gösterilerine başladı. Bu protestolar, sonunda yeni bir darbe ile sonuçlandı. Yani darbe ile iktidara gelen ve muhalefete göç açtırmayan El Beşir, yine darbe ile devrildi.

Avad Muhammed Ahmed bin Avf ile ilgili görsel sonucu

Sudan’ın yeni diktatörü geldi…

Sudan’da ordu yönetime el koydu. Savunma Bakanı Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf, 30 yıldır ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in görevden alındığını ve tutuklandığını açıkladı. Böylece bir diktatör gitti, yerine başka bir diktatör geldi.

Avad Muhammed Ahmed bin Avf, Sudan Devlet Televizyonu’ndan halka hitap etti. Ömer el Beşir’in artık Sudan Devlet Başkanı olmadığını açıklayan Ahmed bin Avf, iki yıl sürecek bir geçiş döneminin ardından seçimlere gidileceğini ve yeni bir anayasa hazırlanacağını söyledi.

Ahmed bin Avf, Ömer el Beşir’in halen ev hapsinde tutulduğunu duyurdu. Avf açıklamasında ayrıca Sudan’ın kötü yönetildiğini vurguladı ve protestolardaki can kaybı nedeniyle özür diledi.

PORTRE / ÖMER EL BEŞİR

-Ömer El Beşir, aslında ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden bir askerdi. 1973 Arap-İsrail Savaşı’nda Mısır ordusunda savaştı. Bu durum, ülkede tanınmasını sağladı, popüler hale getirdi. Fakat 1989’da İslamcıların desteklediği darbeyle iktidarı ele geçirdi. Sonraki yıllarda ise izlediği politikaları ve uygulamalarıyla tartışmaların ve tepkilerin odağında yer aldı. 1990’lı yıllarda dinci terör örgütü El Kaide lideri Usame Bin Ladin’e sığınma hakkı verdi. Darfur’da 300 bine yakın insanın ölümüne ve 2.5 milyon kişinin göç etmesine neden olduğu idda edildi. Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından suçlanan ilk Devlet Başkanı oldu. Ancak El Beşir, Darfur’da savaş suçu işlediği yönündeki ithamları reddediyor. 2005’te güneydeki isyancılarla anlaştı, barış yaptı. 2011 yılında Güney Sudan’ın ayrılması sırasında iktidardaydı. Bu ayrılıkla birlikte Sudan, petrol gelirlerinin dörtte üçünü kaybetti. Küresel güçlerin oyunu ve El Beşir’in baskıcı politikaları, ne yazıkki ülkesinin bölünmesi ile sonuçlandı. Kendisi sefahat içinde yaşarken, halka sefalet yaşattı. Bu yüzden özellikle son aylarda halk kitlesel protesto gösterilere başladı. Ve beklenen son, Nisan 2019’da gerçekleşti. Ordu darbe yaptı, yönetime el koydu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.