Makine mühendisi Bülent Selçuk, ilk fotograf sergisini açtı - Haber 1Haber 1

Makine mühendisi Bülent Selçuk, ilk fotograf sergisini açtı

Makine mühendisi Bülent Selçuk, ilk fotograf sergisini açtı

13 Şubat 2020 - 18:58

ABONE OL

Çocukluk yıllarından itibaren fotoğrafçılığa merak saran makine mühendisi Bülent Selçuk, ilk fotoğraf sergisini Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açtı.

Ziyaretçiler, sergilenen 20’ye yakın doğa, insan, şehir ve ülkelerle ilgili fotoğrafları 16 Şubat Pazar akşamına kadar görebilir ve satın alabilir.

Bülent Selçuk… Başarılı bir makine mühendisi… Türkiye’nin birçok şehrinin yanısıra 20’ye yakın ülkede Türk firmaları tarafından inşa edilen hastane, rezidans ve AVM’lerin yapımında mühendis olarak görev yapan Selçuk, fotoğraf sevdalısı… Çocukluk yıllarından itibaren fotoğraf çekmeye meraklı olan Selçuk, ilk sergisini Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açarak hayalini gerçekleştirdi. Çeşitli şehirlerde ve ülkelerde çektiği fotoğraflarını, fotoğraf severlerle buluşturan Selçuk, Haber1’in sorularını yanıtladı…

-Bülent Bey, ilk fotoğraf serginizi açtınız. Sizi kutlarız. Fotograf konusuna geleceğiz, ama ilk önce sizin tanıyalım…

Selçuk- 1963 yılında Sivas’ta doğdum. İlk, orta ve liseyi Anadolu’nun çeşitli yerlerinde okuduktan sonra üniversite eğitimimi makine mühendisi olarak tamamladım.

FOTOGRAF MERAKIM İLKOKULDA BAŞLADI

-Fotograf merakınız nasıl başladı? Ne zamandan beri fotoğraf çekiyorsunuz? 

Selçuk-İlkokulda okuduğum yıllardan itibaren fotoğrafla ilgilenmeye başladım. İlkokulda Akbank, İş Bankası gibi kurumlara çizmiş olduğum resimleri gönderdim. Bir kaç yarışmada ödüller aldım. Lise çağlarında babamın almış olduğu fotograf makinesi ile çekimler yapmaya başladım. Üniversite yıllarında fotograf çekimlerim devam etti. Çalışma hayatına başladıktan sonra, uzun bir zaman fotograf çekmeyi ve resim yapmayı bıraktım. 2000’li yılların başında tekrar bir fotograf makinesi sahibi olduktan sonra yurt içi ve   dışında fotograf çekmek, gezdiğim, gördüğüm yerleri fotograflamak ve bu anları çevremle paylaşmak istedim. Bu süreç, fotograf sergime kadar devem etti.

-“İlk fotoğraf makinamı babam aldı” dediniz. Hatırlıyor musunuz? Markası ne idi? Nasıl bir makineydi?

Selçuk-İlk fotograf makinem Fuji idi. O zamanlar, dijital makineler yoktu tabii. Filmli bir makineydi. Daha sonra D7200 Nikon en son olarak da  Sony SLT 65 marka makine ile çekmeye devam ettim.

-Daha iyi fotoğraf çekmek için kurslara gittiniz mi, gidiyor musunuz?

Selçuk-Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı kurslara gittim. Özel kurslarla da öğrenmeyi pekiştirdim. Hala bir kursa devam ediyorum.

20 ÜLKEDE, 100 ŞEHİRDE 250 BİN FOTOGRAF ÇEKTİM

-Bugüne kadar kaç fotoğraf çektiniz? Fotograflarınızın konuları neler?

Selçuk-Türkiye dahil 20 ülke 100 civarında şehirde fotograflar çektim. Bu sergimde 5 ülkeden 7 şehirden fotograflar bulunuyor. Bugüne kadar 250 bin civarında fotograf çektim. Ciddi bir arşivim oluştu. Amerika’dan Afganistan’a, İstanbul’dan Hakkari’ye bir çok fotograflar çektim. Fotograflarımın konuları çeşitlilik arz ediyor. Şehir, ülke, insan, doğa, tarih… Birçok konuda fotoğraflarım var. Sergimde 35 fotograf bulunuyor. Sergi için seçtiğim fotograflarda, ehirlerin kimliğini yansıtmasını istedim, dünya insanlarının yaşamlarını göstermek istedim. Doğa/insan ilişkisi ve mimari örnekleri seçtim. Bu sergimde 4 tema üzerinde yoğunlaştım. Sergimin ismini de bu şekilde oluşturdum.

-Fotograf çekerken unutmadığınız bir an, enstantane var mı?

Selçuk-Unutamadığım fotograf çekimimi Nemrut Dağı’nda, gün batımını beklerken gerçekleştirdim. O muhteşem anları hiç unutamıyorum.

BELEDİYELER, AMATÖR SANATÇILARA SERGİ DESTEĞİ VERMELİ

-Fotograf serginiz için Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’ni özellikle mi tercih ettiniz?

Selçuk- Fotograflarımı sergilemek için 3 yıldır bir çok kuruma, belediyeye müracaat ettiğim halde kimseden olumlu bir yanıt alamadım. En son Maltepe Belediyesi, geçen yılın Ekim ayında sergi açabileceğime dair bana bilgi verdi, bana sergi salonunu tahsis etti. Teşekkür ederim. Belediyelerin halkla iç içe, el ele olması lazım. Amatör sanatçılara el uzatması, yardım etmesi lazım. Fotograf çekmenin birçok zorlukları oldu. Sergi açma fikri kafamda oluştuktan sonraki yaşadığım zorlukları ise daha fazla yaşadım. Amatörce fotograf çekimi yapan veya görsel sanatlarla ilgilenen insanların ne kadar zor süreçlerden geçtiğini yaşayarak anlamış oldum.

-Sergilenen fotograların satışı yapılacak mı? Fotograflarınızı satın almak isteyenler için neler söyleyeceksiniz?

Selçuk-Fotograf fiyatları için çok cüzi bir rakam düşündüm, maliyeti neyse o şekilde fiyatlandırmak istedim. Bu sergimi kar amaçlı düşünmedim. Fotograf almak isteyen arkadaşlarım için bir portal oluşturcağım. Bu konuda bir çok arkadaşımdan istekler alıyorum.

-Bundan sonraki hedefiniz nedir? Başka sergiler açmayı düşünüyor musunuz?

Selçuk-Fotograftaki hedefim görmediğim şehirler ve ülkelere gitmek doğa ,insan ,şehir fotografları çekmek ve bunları paylaşmak istiyorum.

ÖNEMLİ OLAN MAKİNE DEĞİL, FOTOGRAFI ÇEKEN KİŞİDİR

-Fotografçılığa, fotograf çekmeye meraklı gençlere neler tavsiye etmek istersiniz?

Selçuk-Fotografçılık kurslarına başladığımda hocamız önemli olan makina değildir, önemli olan fotografı çeken kişidir demişti. Bence de doğru bir yaklaşım. Hobi veya profesyonel olarak bu işi yapacak arkadaşlara tavsiyem, bütçeleri elverdiğince bir makine sahibi olmaları ve o makineyi çok iyi tanımalarıdır. Bir başlangıç yapmak, istekli olmak bana göre çok önemli. Başka bir önemli konu da, mutlaka kendilerini geliştirmeleri için kurs ve eğitim almalarını çok önemli bir konudur.

-Eklemek istediğiniz bir husus var mı?
Selçuk-Son olarak eklemek isteyeceğim şey , çalışma hayatımız ne kadar yoğun olursa olsun mutlaka bir hobi edinmek gerektiğine inanıyorum. İster fotograf çekmek ister resim yapmak isterse yazı yazmak. Ben fotograf çekmeye başladıktan sonra dünyaya, evrene, insanlara bakış açım olumlu yönde değiştiğine inanıyorum. Ayrıca fotograf hobisi beni çok güzel yerlere sürükledi. Dünyada görmediğim bir çok şehri görmemi sağladı. Objektifime farklı anlamlar yüklememi sağlamıştır.

-Bülent Bey, başarılar dileriz. Yolunuz açık olsun.

Selçuk-İlginiz için teşekkür ederim.

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.