Zihin ile kontrol edilebilen 'biyonik kol' yapıldı - Haber 1Haber 1

Zihin ile kontrol edilebilen ‘biyonik kol’ yapıldı

Zihin ile kontrol edilebilen ‘biyonik kol’ yapıldı

03 Haziran 2020 - 1:37

ABONE OL

Dünyada ilk defa, zihin kontrollü protez kollar yapıldı. Bu sayede dokunma hissi yeniden kolları ampüte edilmiş hastaların günlük hayatlarının bir parçası olacak. Üç İsveçli hasta dünyanın en ‘entegre’ arayüzü olarak nitelendirilen bu yeni teknolojiyi kullanmaya başladı bile.

 

Kaynak : Chalmers Teknoloji Üniversitesi

Sinirleri, kasları ve iskeleti tekrar birbirine bağladığı için Neromasculoskelatal (Nero kas ve iskelet protezi) olarak adlandırılan ve hissetmeyi ampute edilmiş kollara geri getirebilen bu teknoloji, 7 yıldır zihin kontrollü protez kullanan hastalara başarıyla uygulanıyor.

Araştırma, yardımcı doçent doktor Max Ortiz Çatalan liderliğinde İsveç’te bulunan Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nde Sahlgrenska Üniversite Hastahanesi, Göteborg Üniversitesi, Vienna Medikal Üniversitesi ve MIT işbirliği ile yönetildi.

Yeni protez, kollarda başarılı bir şekilde uygulanıyor. Protezlerin hastalar için gerçek faydası ise uzun süreli, güvenilir ve sağlam bir bütünleşme sonucunda ortaya çıkıyor. Uzun yıllar süren çalışmanın sonucunda, hasta ile bütünleşik güvenilir, günlük hayatta kullanılabilir biyonik protezler; implemente elektrodlar sayesinde hastaların hissetme duyularını da geri kazandırıyor. Hastalar bu protezleri iş ve günlük hayatlarında kolaylıkla kullanabiliyor.

Kaynak : Chalmers Teknoloji Üniversitesi

Bionik protezlerin devrim niteliğindeki özellikleri ise şu şekilde : Bionik ‘takma kol”lar zihin ile kontrol edilebiliyor ve ‘hissetmeyi’ geri kazandırıyor. Hastanın sinirlerine, kaslarına ve iskeletine doğrudan bağlanıyor ve başka hiç bir ek ekipman gerektirmiyor. Biyonik kol, güvenilir, stabil uzun süreli bir çözüm sunuyor. Hastalar her hangi bir kesintye uğramaksızın ve başka bir uzmanın gözetimi gerekmeksizin biyonik protezleri kullanabiliyor.

Caner Aktürk

Haber1 & Turco Money Stockholm Muhabiri

Cnr.akturk@gmail.com

Twitter : caner__ak

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.