Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev açıkladı: Şuşa işgalden kurtarıldı - Haber 1Haber 1

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev açıkladı: Şuşa işgalden kurtarıldı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev açıkladı: Şuşa işgalden kurtarıldı

08 Kasım 2020 - 13:39

ABONE OL

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarına saldırmasıyla başlayan savaş devam ederken, bölgeden gelen haberler dünya ve Türk kamuoyu tarafından dikkatle takip ediliyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ordunun Dağlık Karabağ’ın işgalden kurtarılmasında çok stratejik bir öneme sahip Şuşa kentinin işgalden kurtardığını açıkladı.

Eylül ayında Azerbaycan ile Dağlık Karabağ’ı işgal eden Ermenistan arasında yaşanan gerilim kısa bir süre içerisinde çatışmaya dönmüştü…

Bölgede yüzlerce insan yaşamını yitirirken bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kritik bir açıklama yaptı. Aliyev, Dağlık Karabağ’da çok stratejik bir nokta olan Şuşa kentinin yönetimini ele geçirdiğini duyurdu.

Şuşa neresi? Şuşa nerede? Şuşa Azerbaycanlılar için neden önemli? Şuşa'nin haritadaki yeri!

 

Şuşa’nın kurtarıldığını açıklayan Aliyev, “Müzakere süreci hiçbir işe yaramadı. Masa arkasında bir sonuç alamadım. Bizi oyalamaktan başka bir şey yapmadılar” dedi.

Aliyev, “Bütün tarihi abidelerimizi yeniden restore edeceğiz. Bütün camilerimizi yeniden inşa edeceğiz. Bugün Azerbaycan bayrağı Şuşa kentinde dalgalanıyor. Biz bekledik ve güç topladık, hiçbir baskıya bakmayarak güç topladık. Bu ekonomik güçtü. Bugün Azerbaycan ekonomik olarak hiçbir ülkeye bağlı değil, hiçbir ekonomik kuruluşa bağlı değil” mesajını paylaştı.

5 BİN ASKER HAYATINI KAYBETTİ

Ermenistan, 27 Eylül’de Azerbaycan’ın topraklarına saldırdı ve böylece iki ülke arasında 28 aradan sonra tekrar savaş meydana geldi. Taraflar birbirini bölgeye saldırmakla suçlarken, yaşanan gerilimi masa başında çözmek için uluslararası çaba sarf edildi. Fakat taraflar masaya oturmasına rağmen çatışmalar devam etti. Ermenistan ordusu, başta Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti Gence olmak üzere birçok yerleşim birimine saldırdı.

27 Eylül sabahı başlayan çatışmalar aralıklı olarak devam ederken şu ana kadar yaşanan gerilimde yaklaşık 140 sivil yaşamını yitirirken binlerce insan da yaralandı.

Yetkililer yaşanan çatışmada yaşamını kaybeden askerlerin sayısını açıklamazken bunun da 5 bine ulaştığı tahmin ediliyor.

ERMENİSTAN İŞGALE DEVAM EDİYOR

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir gerilim bölgesi haline geldi. Karabağ Ermenileri, Karabağ’ın Sovyet Azerbaycan’dan Sovyet Ermenistan’a geçmesi gerektiğini talep etmesiyle tırmanan gerilim 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan’ın topraklarının yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990’ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor. Bölgede 1991 yılında ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.

Bölgedeki gerilim bölgedeki doğalgaz ve petrol boru hattı koridoru dolayısıyla uluslararası kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor.

ERMENİSTAN, HOCALI’DA TOPLU KATLİAM YAPTI

Hocalı Katliamı, Azerbaycan halkının zihninde derin yaralar bırakan bir olay. Ermenistan, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşayan Azeri sivillere saldırdı, katliam yaptı.

Hocalı katliamında neler oldu? 26 yıl önce bugün “Hocalı Katliamı” yapıldı… - Son dakika haberleri

Ermeni güçleri, 1992 yılının 25 Şubatı 26 Şubat’ta bağlayan gecede Hocalı kasabasında, Azerbaycan resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70’ten fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 kişiyi katletti.  Saldırıda toplam 487 kişi ağır yaralandı. 1275 kişi ise rehin alındı ve 150 kişi ise kayboldu.

Aralık 1991’de Hankendi çevresinde yerleşen ve Azerilerin yaşadığı Kerkicahan kasabasının alınmasından sonra, Hocalı kasabası tamamen Ermeni ablukasında kaldı. 30 Ekim’den itibaren karayoluyla ulaşım kapandı ve tek ulaşım vasıtası olarak helikopter kaldı. 20 Kasım 1991’de Hocavend semalarında Mi-8 helikopter, Ermeni kuvvetler tarafından vuruldu ve sonuçta birkaç Azerbaycan devlet resmileri, Rus ve Kazak gözlemciler dahil 20 kişi öldü, hava ulaşımı da kesildi. İşgalden önce 1991-1992 kış aylarında Hocalı sürekli olarak bombalandı.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.