ABD Kongresi, seçim sonucunu onayladı - Haber 1Haber 1

ABD Kongresi, seçim sonucunu onayladı

ABD Kongresi, seçim sonucunu onayladı

07 Ocak 2021 - 13:50

ABONE OL

3 Kasım seçimlerinde Başkan Donald Trump’a karşı 232’ye 306 seçici delege oyu toplayan Demokrat Joe Biden’ın zaferi, 14 Aralık’ta Seçiciler Kurulu’nun onayından sonra Kongre’den de resmi onayı aldı

12:18
Trump: “20 Ocak’ta Düzenli Bir Geçiş Süreci Olacak”

Başkan Donald Trump, Kongre’nin Seçiciler Kurulu sonucunda 3 Kasım seçimlerini Demokrat Joe Biden’ın kazandığını resmen onaylamasının ardından bir açıklama yayınlayarak, 20 Ocak’ta iktidarın düzenli şekilde devir-tesliminin olacağını belirtti.

Twitter hesabına geçici süreyle paylaşım engeli getirilen Trump açıklamasını, sosyal medya direktörü Dan Scavino’nun Twitter hesabı üzerinden yaptı. Açıklamasında Trump, “Seçimlerin sonucuna tamamen katılmasam da ve gerçekler de beni doğrulasa da, yine de 20 Ocak’ta düzenli bir geçiş süreci olacak” dedi.

Trump, “Sadece yasal oyların sayılmasını sağlamak için mücadelemizi sürdüreceğimizi her zaman söyledim. Bu, başkanlık tarihinin en harika ilk döneminin sonu olsa da, Amerika’yı Tekrar Güçlü Yapmak için verdiğimiz mücadelenin sadece bir başlangıcı” ifadesini kullandı.

11:45
Kongre Seçim Sonucunu Onayladı

ABD Kongresi 3 Kasım’da yapılan seçimlerin Seçiciler Kurulu sonucunu onayladı. Böylece Başkan Donald Trump’a karşı 232’ye 306 delege oyu toplayan Demokrat Joe Biden’ın zaferi, 14 Aralık’ta Seçiciler Kurulu’nun onayının ardından Kongre’den de resmi onayı almış oldu.

Başkan Yardımcısı Mike Pence’in başkanlık ettiği Temsilciler Meclisi ve Senato’nun ortak oturumunda her bir eyaletten seçici delegelerin oyları alfabetik sırayla sayıldı.

Sayım sırasında Pennsylvania ve Arizona eyaletlerinden gelen sonuçlara Kongre’nin her iki kanadından bazı Cumhuriyetçiler itiraz etti. İtiraz iki kanattan en az birer üyenin desteğini aldığı için geçerli sayıldı ve bunun üzerine ortak oturuma ara verilerek hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da bu itirazlar tartışıldı. İki itiraz girişimi de yapılan oylamalarda reddedildi.

Bu iki eyaletten başka eyaletlere itiraz gelmemesi üzerine, seçici delegelerin oylarının sayımı sonucunda Biden’ın zaferi tescil edildi. Sonucu oturuma başkanlık eden Mike Pence açıkladı. Pence, Joe Biden ve Kamala Harris’in ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı seçilmek için gereken delege oyuna ulaştığını ve 20 Ocak’ta görevlerine resmen başlayacaklarını belirtti.

Aslında ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarını belirleyen delege oylarının Kongre ortak oturumunda sayılması genellikle rutin, törensel bir süreç. Ancak Başkan Donald Trump’ın Demokrat Joe Biden’ın zaferine meydan okuyan girişimleri nedeniyle bu seçimlerdeki oylama öncekilerden çok farklı bir ortamda yapıldı. Seçimlere hile karıştığını iddia eden Başkan Trump’ı desteklemek için başkente gelen binlerce gösterici Kongre binasına yürüdü. Göstericilerden bazıları Kongre’deki barikatları aşarak genel kurul salonuna kadar girdi, silahların ateşlendiği haberleri geldi. Gerilimin artması üzerine Kongre’deki oturuma ara verildi ve Kongre üyeleri tahliye edildi.

Washington’da Kongre binası önünde ve içindeki olaylarda toplam 4 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi de tutuklandı.

Binada güvenliğin tekrar sağlandığının açıklanması üzerine saatler sonra ortak oturum kaldığı yerden devam etti.

11:17
Temsilciler Meclisi de Pennsylvania Sonuçlarına İtirazı Reddetti

Pennsylvania eyaletinde Joe Biden’ın zaferine yapılan itiraz Senato’nun ardından Temsilciler Meclisi’nde de reddedildi.

İki saat süren tartışma oturumunun ardından yapılan oylamada 282 üye itirazın aleyhine oy kullanırken, itirazı destekleyen üye sayısı138’da kaldı.

Senato da daha önce yaptığı oylamada 7’ye karşı 92 oyla Pennsylvania sonuçlarına itirazı reddetmişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, oylamanın sonuçlanmasının ardından, Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı Kongre’nin iki kanadının ortak oturumunun tekrar başlayacağını açıkladı.

08:49
Senato Pennsylvania Sonuçlarına İtirazı Reddetti

Senato, Pennsylvania eyaletinde Joe Biden’ın zaferine yapılan itirazı reddetti.

3 Kasım’da yapılan seçimlerde eyaletlerin Seçiciler Kurulu üyelerinin oylarının sayıldığı Kongre’nin iki kanadının ortak oturumunda Pennsylvania’dan gelen sonuçlara bazı Cumhuriyetçiler tarafından itiraz edilmişti. İtiraz hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’dan en az bir üyenin desteğini alması nedeniyle geçerli sayılmıştı.

Bunun üzerine Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ortak oturuma ara verildi ve her iki kanatta itirazın tartışmak üzere en az iki saat sürecek ayrı oturumlar başladı.

Senato’daki itiraz oturumunda hiçbir senatörün söz almaması üzerine doğrudan oylamaya geçildi ve itiraz 7’ye karşı 92 oyla reddedildi.

Bu arada Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, eyaletlerden gelen sonuçlara bugün başka bir itirazın olmasını beklemediğini söyledi.

Pennsylvania’dan önce de Arizona için itiraz mekanizması her iki kanattan en az bir üyenin desteğini alması üzerine devreye sokulmuştu. İtiraz, oturumların ardından yapılan oylamada reddedilmişti.

Amerika’nın Sesi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.