İsveç, coronavirüs için 7 önlemi uyguladı, ölümü sıfırladı - Haber 1Haber 1

İsveç, coronavirüs için 7 önlemi uyguladı, ölümü sıfırladı

İsveç, coronavirüs için 7 önlemi uyguladı, ölümü sıfırladı

09 Eylül 2020 - 12:39

ABONE OL

Tüm dünya coronavirüs ölümleri ile sarsılırken, İskandinav ülkesi İsveç, ölümleri sonlandırmayı başardı. Son yapılan açıklamaya göre dün itibariyle virüs kaynaklı içbir ölüm yaşanmadı.

Coronovirüse karşı sürü bağışıklığı metodunu izleyen İsveç’te, ilk defa dün itibariyle ölen olmadı. Yani salgın başından bu yana ilk defa dün (8 Eylül) itibari ile Covid 19 virüsü sebepli  ölümler sıfıra düştü! Dün itibariyle virüs kaynaklı içbir ölüm yaşanmadı. Maske takılmayan ve corona ile mücadalede fiziksel (sosyal) mesefe kurallarını uygulamaya çalışan hatta yazın plajlarda ve kafelerde yer yer bunu da ihlal eden İsveç, corona mücadelesini kazanmış gibi görünüyor. Nüfus yoğunluğunun düşük olması da salgının yayılmasını engelleyen faktörler arasında.

Peki salgına karşı İsveç ne gibi önlemler aldı ?

  1. Hastalık başından beri evden çalışma uygulaması bir çok şirkette devam etti. Sadece ofiste bulunması gereken personele çalışma için izin verildi. Kasım ayı sonuna kadar evden çalışma uygulaması devam edecek.
  2. Fiziksel mesafe (sosyal mesafe)ye dikkat edildi, tokalaşmak, sarılmak gibi alışkanlıklar bırakıldı.
  3. Yaşlılara ve risk grubunda olanlara özen gösterildi.
  4. Toplu taşıma olabildiğince az kullanıldı. Toplu taşıma firmaları kamu spotu oluşturdu : ‘Bizimle seyahat etmediğiniz için teşekkürler !’
  5. İnsanlar, parklarda ve bahçelerde doğaya açık yerlerde sosyelleşti.
  6. Fitness ve kapalı spor salonları kullanımı düştü. İsveçliler bunun yerine doğa sporlarına yönlendi.
  7. Tatillerini yaşamak için insanlar doğa ile iç içe olmayı tercih etti. Tatil yapmak bağışıklık sistemini güçlendirdi.

 

İlginçtir, İsveç’te yukarıdaki önlemlere titizikle uyulurken maske takmayanların sayısının bir hayli fazla olmasıydı. Bunun sebebi, maskenin hijyenik tutulmasının ve dokunulmaması gerekliliklerinin uygulanmasının zor olmasıydı.

Caner Aktürk / Stockholm

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.