ULU ÖNDER TÜM DÜNYADA DÜZENLENEN TÖRENLERLE ANILIYOR - Haber 1Haber 1

ULU ÖNDER TÜM DÜNYADA DÜZENLENEN TÖRENLERLE ANILIYOR

ULU ÖNDER TÜM DÜNYADA DÜZENLENEN TÖRENLERLE ANILIYOR

10 Kasım 2021 - 10:25

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 83. yılında tüm dünyada düzenlenen çeşitli törenlerle anılıyor. Bazı ülkelerdeki törenlerden basına yansıyan görüntüleri sizler için derledik.  

AVUSTRALYA

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 83. yılında Avustralya’nın başkenti Canberra ile Sydney, Melbourne ve Brisbane kentlerinde düzenlenen törenlerle anıldı.

ÇİN

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 83. yılında Çin’de anıldı.

Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliğinde 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü vesilesiyle tören düzenlendi.

Törene, Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen ve büyükelçilik mensuplarının yanı sıra Çin’de yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

Anma töreni, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Başkatip Eralp Semerci’nin Atatürk’ün mirasının günümüzdeki değerini vurguladığı sunuşunun ardından anma programı için hazırlanan videolar izlendi.

Büyükelçi Önen, törende yaptığı konuşmada, ebediyete intikalinin 83. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü şükranla yad etti.

10 Kasım’ların matem günleri olmak yerine Atatürk’ün bugünü ve geleceği aydınlatan ilke ve fikirlerini anma vesilesi olarak görülmesi gerektiğini dile getiren Önen, aynı zamanda onun emaneti olan Cumhuriyeti yücelterek yaşatma konusunda kararlılığı vurgulamanın zamanı olarak gördüğünü belirtti.

Atatürk’ün yalnızca askeri dehasıyla değil, inkılapçı kişiliği, devlet idaresindeki üstün kabiliyeti ve diplomatik başarılarıyla emsalsiz bir lider olduğunun altını çizen Önen, “Milletinin bağımsızlığından ve egemenliğinden asla ödün vermeyişi, ileri görüşlülüğü, savaşın zorluklarını en iyi bilen bir asker olarak barışın önemine olan inancı, ülkesine karşı savaşırken ölenleri dahi ‘evlatlarımız’ olarak görebilmesi; özetle düşüncelerindeki evrensel boyut, Atatürk’ü dünyanın unutulmayan en saygın liderlerinden biri haline getirmiştir. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ diyerek uluslararası camiaya esin kaynağı olmuştur.” diye konuştu. (PEKİN -AA)

PAKİSTAN

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 83. yılı dolayısıyla Pakistan’ın başkenti İslamabad’da anma töreni düzenlendi.

“10 Kasım Atatürk’ü Anma” günü kapsamında Türkiye’nin İslamabad Büyükelçiliğinde yapılan törene, Büyükelçi İhsan Mustafa Yurdakul, büyükelçilik çalışanları ve Türk kurumlarının temsilcileri katıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını kaybettiği saat 09.05’te bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, konuşmalar yapıldı.

Büyükelçi Yurdakul ve büyükelçilik çalışanları, Atatürk anıtına çiçek ve gül bıraktı.​​​​​​​ (İSLAMABAD -AA)

 

AZERBAYCAN

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete irtihalinin 83. yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen törenle anıldı.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, büyükelçilik çalışanları, Türk kurumlarının temsilcileri ve Türk eğitim kurumlarının öğrencileri katıldı.

Saat 09.05’teki saygı duruşunun ardından, hemen yakındaki büyükelçilik binasındaki Türk bayrağı yarıya indirildi. Büyükelçi Bağcı, anıta çelenk bıraktı.

Törenin ardından büyükelçilikte etkinlik düzenlendi. Etkinliğe AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım başkanlığındaki Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleri de katıldı.

Büyükelçi Bağcı, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Mustafa Kemal Atatürk’ün kılavuzluğunda dünyaya örnek çağdaş bir ülke haline geldiğini söyledi.

Cumhuriyeti Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadele kahramanlarının büyük direnişle kurduğunu belirten Bağcı, “Atatürk devrimci yönüyle de dünyaya örnektir. Atatürk’ü özlemle anıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte, Atatürk’ün hayatından kesitlerin yer aldığı filmler gösterildi, Bakü Türk Anadolu Lisesi, Türkiye Diyanet Vakfı Bakü Türk Lisesi ve Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Bakü Türk Anadolu Lisesi öğrencileri şiir ve kompozisyonlar okudu. (BAKÜ -AA)

KIRGİZİSTAN

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te de Mustafa Kemal Atatürk düzenlenen bir törenle anıldı. Atatürk Parkı’nda düzenlenen törende, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te başlayan siren sesi eşliğindeki iki dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Müsteşar Yekta Kamil Noyan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların yöneticileri ve öğretim görevlileri, Ahıska Türkleri Derneği yöneticisi ve Türk iş adamları ile çok sayıda Türk vatandaşı Atatürk Anıtı’na çiçek koydu.

Öte yandan, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü dolayısıyla Türk Ortaokulu’nda bir program düzenlendi.

Saygı duruşu ve milli marşın okunmasıyla başlayan programda, Atatürk’ün ufkunu, düşüncülerini, hedefini anlatan “Saat Kaç” adlı gösteri, izleyicilerin beğenisini topladı.

Programda, dünya liderlerinin ve yabancı basının Atatürk hakkındaki sözleri İngilizce ve Türkçe okundu.

Noyan, burada yaptığı konuşmada, “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 83. yıl dönümünde anma etkinlikleri kapsamında bir araya geldik. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

Bişkek Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Harun Karcı da “Atatürk’ün 57 yıllık ömrü Türk milleti uğruna girişilen mücadelelerle geçti. Atatürk, siyasi, ekonomik, eğitim ve kültürel alandaki inkılaplarıyla güçlü Türkiye’nin temellerini attı.” diye konuştu. (BİŞKEK -AA)

NİJERYA

Türkiye’nin Abuja Büyükelçiliğinde tören düzenlendi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl da kısıtlı sayıda kişiyle yapılan törene, Büyükelçi Hidayet Bayraktar ve Büyükelçilik çalışanları katıldı.

Büyükelçilikte düzenlenen tören yerel saatle 09.05’te saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Abuja Büyükelçiliğin Askeri Ataşe Yardımcısı Yüzbaşı Fehmi Kahraman, burada yaptığı konuşmada, Atatürk’ün Türk milletine kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından 10 Kasımların öneminin büyük olduğunu belirtti.

Atatürk’ün kadın haklarına önem verdiğinin altını çizen Kahraman, “Atatürk, özellikle Milli Mücadele’ye etkin bir biçimde katılmış olan ve kurulan Cumhuriyet’te ‘Türk Kadını’ olarak yer alan kadınların yerini, kadınlığın doğası gereği yüksek bir mevkii olarak tanımladı.” ifadesini kullandı.

Kahraman, Türk kadınının bağımsızlık mücadelesinde erkeklerle yan yana, omuz omuza savaştığını vurgulayarak savaş kazanılıp tam bağımsız ve egemen bir ulus devlet yaratıldıktan sonra Atatürk’ün hedefinin toplumu çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine taşımak olduğunu belirtti.

Atatürk’ün birçok alanda atıl kalmış olan kadınların, bundan böyle toplumun her alanında ve özellikle erkekle çalışması ve ilerlemesi gerektiği düşüncesinden hareket ettiğinin altını çizen Kahraman, yeni kurulmuş bir devlet olarak benimsenen devlet ve toplum algısıyla özdeş ve “Cumhuriyet Kadını” olarak nitelenen kadın imajının oluşturulmasını sağladığını kaydetti. (ABUJA – AA)

UKRAYNA

Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliğinde Büyükelçi Yağmur Ahmet Güldere ve elçilik çalışanlarının katıldığı tören, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri gereği büyükelçiliğin sosyal medya hesabından canlı yayınla verildi.

Törende saat 09.05’teki saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Büyükelçi Güldere, burada yaptığı konuşmada, Atatürk’ün bizlerden beklentisinin “en büyük eserim” dediği Türkiye Cumhuriyeti’ni daha ileriye taşımak olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1920’lerde dünyada adaletsizlikler olduğu gibi günümüzde de aynı şekilde adaletsizlikler olduğunu aktaran Güldere, “Dünya üzerinde pek çok hakkı yerine gelmemiş adaletsizlikler var. Bunların çözümü için daha adil, müreffeh bir Türkiye ve dünya için Atatürk’ün yurtta sulh cihanda sulh sloganının ve temsil ettiği değerlerin sonsuza dek bize ışık tutmasına devam etmesini diliyorum.” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.