Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan, Şile'de iş insanlarıyla buluştu: - Haber 1Haber 1

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan, Şile'de iş insanlarıyla buluştu:

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan, Şile'de iş insanlarıyla buluştu:

11 Kasım 2022 - 17:46

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Kur Korumalı Mevduat hesabı ile döviz tevdiat hesaplarında ciddi bir düşüş gerçekleşti. Döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki yüzde 71'lik payı yüzde 52'ye kadar geriledi." dedi.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Ekonomi İşleri Birimi'nce İstanbul'un 39 ilçesinde düzenlenmesi planlanan "Ekonomi Buluşmaları" toplantısı, Şile'de yapılan buluşmayla devam etti.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan'ın sunum yaptığı toplantıya, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Gıyaseddin Gergin, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Fatma Zehra Şener, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, AK Parti Şile İlçe Başkanı Erdoğan Akgül, AK Parti Şile ilçe temsilcileri ile kamu bankalarının bölge yöneticileri, iş insanları ve sanayiciler katıldı.

Gürcan, burada yaptığı konuşmada, son 3 yılda ciddi bir salgın sürecinden geçen dünyada kapanmaların yaşanması, lojistik zincirinin kırılması gibi durumların ekonomilerde bazı sıkıntılara yol açtığını belirterek, özellikle salgının ardından başlayan Ukrayna-Rusya savaşıyla beraber enerji fiyatlarında da çok ciddi artışlar olduğunu, bunların hem dünyada hem de Türkiye'de ciddi etkiler gösterdiğini söyledi.

Tahıl Koridoru Anlaşması'na da değinen Gürcan, kesintiye uğrayan anlaşmanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna ile görüşmesi sayesinde devam edeceğini dile getirdi.

Gürcan, faiz artışlarına ilişkin olarak da bu durumun küresel büyümeyi yavaşlattığını aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Merkez bankaları faiz artışlarıyla finansal sıkılaştırmalara devam ediyor. Özellikle ABD Merkez Bankasının agresif olarak faiz artışları devam ediyor. En son 75 baz puanlık bir artış yaptılar. Bu da özellikle ABD'de 10 yıllık devlet tahvili faizlerini yüzde 4,09'a kadar çıkardı. Şu anda büyüme bütün dünyada yavaşlarken, enflasyondaki artışlar da devam ediyor. Baktığımızda, küresel ekonomi ve ticaret büyümesi için tahminler aşağı yönlü güncelleniyor. Türkiye'miz geçtiğimiz 2 çeyrekte yüzde 7,6'lık büyümesiyle ender büyüyen ülkelerin başında olmuştur. Özellikle pandemi sürecinde dünyada 2 ülke büyümüştür. Çin ve Türkiye. Bugün itibarıyla da ilk 2 çeyrekte Türkiye 7,6'lık büyümeyle 2022 yılında da büyümesini gerçekleştiriyor. Baktığımızda, son 8 çeyrektir büyüyen ender ülkelerden birisi Türkiye. Türkiye, 8 çeyrektir hızla büyümesini devam ettiriyor ve ortalamanın üzerinde bir seyir gösteriyor. Üçüncü çeyrekte de inşallah büyüme rakamlarını tekraren göreceğiz."

– Türkiye Ekonomi Modeli ile ihracatta ciddi bir toparlanma oldu

Mahmut Gürcan, Türkiye’deki KOBİ sayısının 2003 yılında 1,7 milyon iken 2021 yılı itibarıyla iki katını aşarak 3,6 milyona yükseldiğini dile getirerek, KOBİ’ler tarafından 2003 yılında 5,2 milyon kişi, 2020 itibarıyla ise 11 milyon kişinin istihdam edildiğini ifade etti.

Türkiye'nin, istihdam artışında diğer ülkelere göre pozitif ayrıştığını belirten Gürcan, "Türkiye salgın öncesine göre istihdamını en hızlı artıran ikinci ülke olmuştur. Yapmış olduğumuz çalışmalar, Sayın Cumhurbaşkanımızın geçen yıl ortaya koyduğu Türkiye Ekonomi Modeli ile beraber ihracatımızda çok ciddi bir toparlanma oldu. Şu anda yıllık baktığımızda 253,1 milyar dolarlık bir ihracatımız var. Bu yılın ilk 10 ayında sürekli olarak rekorlar kıran bir ihracat performansı gösterdik. 2002 yılında 36 milyar dolarlık ihracat yaptığımızı düşünürsek bugün geldiğimiz noktayı daha iyi anlayabiliriz." diye konuştu.

Kur Korumalı Mevduat uygulamasından yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin faydalandığını vurgulayan Gürcan, "Kur Korumalı Mevduat hesabı ile döviz tevdiat hesaplarında ciddi bir düşüş gerçekleşti. Döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki yüzde 71'lik payı yüzde 52'ye kadar geriledi." bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin turizm gelirlerine de değinen Gürcan, bu alanda salgın sonrası hızlı bir yükseliş gerçekleştirildiğini kaydetti. Gürcan, "Dünyada aldığımız payı yüzde 1,9'dan yüzde 3,4'e çıkardık. Bu da Türkiye için ciddi bir toparlanma. Bu sene turizm gelirlerimizi 44 milyar dolar hedefliyoruz. Yıl sonu itibarıyla Türkiye toplam ziyaretçi sayısını 50 milyon turiste ulaştıracak. 2023 yılında da turizm gelirlerinin 50 milyar dolar olması hedefleniyor." şeklinde konuştu.

Halen 165 ülke arasında 131 ülkenin negatif reel faiz verdiğini aktaran Gürcan, yatırımın güçlenmesi, iş insanlarının daha da verimli olabilmesi için faizlerin düşük tutulması gerektiğini anlattı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.