Kırgızistan-Özbekistan İş Forumu - Haber 1Haber 1

Kırgızistan-Özbekistan İş Forumu

Kırgızistan-Özbekistan İş Forumu

26 Ocak 2023 - 15:35

ABONE OL

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı ve Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, Özbekistan ile ticaret hacminin 2022'de 543 milyon dolardan fazla olduğunu ve bunu milyarlarla ifade edebilecek seviyelere ulaştırmayı ümit ettiklerini kaydetti.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Ulusal Yatırım Ajansı ile Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı himayesinde, her iki ülkeden 200'den fazla iş insanı karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatlarının ele alındığı Kırgızistan-Özbekistan İş Forumu düzenlendi.

Forumun açılışında konuşan Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı ve Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, kardeş ülke Özbekistan'dan gelen işadamlarını ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, forumla, iki ülke ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi ve iki halkın refahını iyileştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Kırgızistan'a yarın gelmesi beklenen Özbekistan Cumhurbaşkanı Şefket Mirziyoyev'in ziyaretini, "tarihi" olarak nitelendirdiklerini vurgulayan Caparov bu ziyaretin iki ülke diplomatik ilişkilerinin tesisinin 30. yıl dönümünde yapıldığına dikkati çekti.

Caparov, Özbekistan'ın Kırgızistan için güvenilir komşu, kardeş ülke ve stratejik partner olduğunu belirterek, Kırgızistan halkının çoğunluğunun, Özbekistan'ı, Semerkant, Buhara, Hiva, Hokand gibi şehirlerle ve El-Harezmi, Mirza Uluğbek, Alişer Navoi gibi büyük şahsiyetleri ile gönül bağı olduğuna dikkati çekti.

Caparov, iki ülke arasında en yüksek stratejik partnerlik ilişkisi yanı sıra yapıcı ve güvene dayalı diyaloğun kurulduğunun altını çizdi.

– Kırgızistan'da 22 ortak, 38 Özbek sermayeli şirket faaliyet gösteriyor

Caparov, Kırgızistan'da 22 Kırgız ve Özbek ortaklığı yanı sıra 38 Özbek sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Ülkede özel vergi sistemi oluşturduklarını söyleyen Caparov, Özbek yatırımları bağlamında ise ileri teknolojili ve ulusal ekonomiye katkı sunacak kurumsal yatırımları da beklediklerini hatırlattı.

Caparov, iki ülke dış ticaret hacminin 2022'de 543 milyon dolardan fazla olduğunu ve bunu milyarlarla ifade edebilecek seviyelere ulaştırmayı ümit ettiklerini ifade etti.

– "Enerji sektörüne yatırım bekliyoruz"

Hava kirliliği ve iklim değişikliği gibi küresel sorunların yaşandığına dikkati çeken Caparov, "Kırgızistan, yenilenebilir enerji yatırımlarına ihtiyaç duyuyor. Hidro, güneş, rüzgar ve termal enerji kaynakları zengini olan Kırgızistan'ın Özbekistan'dan öğreneceği çok şey var. Özbek şirketlerinden küçük ve orta hidroelektrik santrallerin inşaatına yatırım yapmasını bekliyoruz." dedi.

Caparov, denize çıkışı olmayan, uluslararası pazarlara erişmek için birbirine bağımlı ülkelerin ulaşım koridorları oluşturmasının önemli olduğunu kaydetti ve geçen yıl Özbekistan'da imzalanan Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolu inşaat projesinin, Güney Doğu, Orta Doğu ve Batı pazarlarını hedeflediğini söyledi.

İki ülkenin turizm alanındaki iş birliğine de değinen Caparov, 2022 yılında ülkelerine 3 milyon Özbek turistin ziyarette bulunduğunu, Kırgızistan vatandaşlarının ise Özbekistan'a ziyarette artış kaydettiğini hatırlattı.

– "İş birliği yeni bir ivme kazandı"

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Sardor Umurzakov da konuşmasında, "Cumhurbaşkanları arasındaki siyasi irade, kişisel ilgi ve dostane ilişkilerin sayesinde Özbekistan ile Kırgızistan arasındaki işbirliği yeni bir ivme kazandı. Ülkelerimizde, ekonomik iş birliğini artırmak için mevcut ortak siyasi irade ve siyasi düzeyde eşi benzeri görülmemiş karşılıklı güven düzeyi mevcut." diye konuştu.

İki ülke ekonomisinin birbirini tamamlayıcı unsurlarla gelişmesi adına her türlü çabayı gösterdiklerini belirten Umurzakov, "Her iki ülke yatırıma odaklanmalıdır. Yeni yeni meydan okumaların ve yeni yeni risklerin ortaya çıktığı bugünlerde insanlığı ve dünyayı yarın ne beklediği bilinmiyor. Bizler, kardeş halk, kardeş ülke olarak birbirimizin yanında olmalıyız." dedi.

Umurzakov, ilişkilerin geliştirilmesi için endüstriyel, bölgesel işbirliği ile ulaşım ve lojistik alanlarında yatırımın önem arz ettiğini kaydetti.

Forumun sonunda, tarım, tekstil, inşaat ve makine satışı alanında 150 milyon doları aşkın anlaşma teatisinde bulunuldu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.