Merkez Bankası yönetiminde şok değişiklik: Uysal gitti, Ağbal geldi - Haber 1Haber 1

Merkez Bankası yönetiminde şok değişiklik: Uysal gitti, Ağbal geldi

Merkez Bankası yönetiminde şok değişiklik: Uysal gitti, Ağbal geldi

07 Kasım 2020 - 7:04

ABONE OL

Uzun süredir tartışmaların odağında yer alan Merkez Bankası Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı. Görev süresinin bitimi tamamlanmadan el çektiriler Uysal’ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na Maliye eski bakanı, Cumhurbaskanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı.

Merkez Bankası'nda görev değişimi (Naci Ağbal Kimdir?)

Merkez Bankası’nda değişim: Murat Uysal gitti, Naci Ağbal geldi…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, TCMB Başkanı Murat Uysal, görevden alındı ve bu suretle boşalan göreve Naci Ağbal atandı. Ağbal’dan boşalan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına, İbrahim Şenel getirildi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeliğine de Nihat Zeybekci atandı.

Naci Ağbal kimdir. Naci Ağbal nereli. Naci Ağbal hangi görevlerde bulundu.

NACİ AĞBAL KİMDİR?

Naci Ağbal, 1 Ocak 1968 tarihinde Minteha ve Yakup Ağbal çiftinin çocuğu olarak Bayburt’un Yoncalı köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Çorum’da tamamlayan Ağbal, 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl Teftiş Kuruluna girdi, 1993’te Maliye Müfettişi oldu. Naci Ağbal, Yüksek Lisans eğitimini 1998 yılında Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programında tamamladı.

BÜROKRASİDE GÖREV ALDI

Naci Ağbal, 2003 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı görevine, 2007 yılında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’ne atandı. Ekim 2008 tarihinde Bakanlar Kurulu kontenjanından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine seçildi. 8 Mart 2008 tarihi itibarıyla de Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi oldu. 12 Haziran 2009 tarihinde Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atandı. Ağbal, bu görevini 9 Şubat 2015 tarihine kadar sürdürdü.

SİYASETE GİRDİ, MALİYE BAKANLIĞI YAPTI

Naci Ağbal, 2015 yılında ise siyasete atıldı. Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri’nde AK Parti Bayburt milletvekili olarak Meclis’e girdi. 13 Eylül 2015 tarihinde AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine başladı. Kasım 2015 Türkiye Genel Seçimleri’nde tekrar AK Parti Bayburt milletvekili olarak Meclis’e girdi.

Ağbal, 64. ve 65. Türkiye Hükûmeti’nde ise Maliye Bakanı olarak görevlendirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en yakınında olan isimler arasında yer alan Ağbal, 2018-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı görevini yaptı.

MURAT UYSAL KİMDİR?

Murat Uysal, 27 Ekim 1971’de İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (İngilizce) İktisat Bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Anabilim dalında Enflasyon Hedeflemesi, Dünya’da ve Türkiye’deki Uygulamaları konulu yüksek lisansını tamamladı.

Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınan Murat Uysal kimdir - Son Dakika Ekonomi

Uysal, meslek hayatına 1998 yılında bankacılık sektöründe başladı. Ardından Döviz ve Para Piyasaları ile Menkul Kıymetlerden sorumlu Uzman ve Yöneticilik görevlerinde bulundu. 2007-2011 tarihleri arasında Türkiye Halk Bankasında Para ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı olarak görev yaptı.

Murat Uysal, Kasım 2011-Haziran 2016 tarihleri arasında ise Türkiye Halk Bankasında Hazine Yönetimi’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. Eş zamanlı olarak, 2008-2010 yılları arasında Halk Yatırım A.Ş. Denetim Kurulu üyesi, 2011 yılında Halk Portföy A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi, 2012-2014 yılları arasında Halk Portföy A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüttü. Mart 2015-Haziran 2016 tarihleri arasında ise Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdü.

9 Haziran 2016 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Murat Uysal, 6 Temmuz 2019 tarihinde Başkanlık görevine atandı. Ancak Uysal dün akşam beklenmedik biir şekilde görevden alındı. Çünkü, 5 yıllık görev süresinin bitimine daha 4 yıl vardı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.