Sağlıksız bağırsak serotonin eksikliğine yol açıyor - Haber 1Haber 1

Sağlıksız bağırsak serotonin eksikliğine yol açıyor

Sağlıksız bağırsak serotonin eksikliğine yol açıyor

04 Kasım 2022 - 15:31

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Medicana Kadıköy Hastanesi Gastroentroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci, sağlıksız bağırsağın mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin eksikliğine yol açtığını, serotonin eksikliğinde huzursuzluk, stres, kaygı, sinirlilik, depresyon gibi belirtilerin görüldüğünü aktararak, sağlıklı ve mutlu bağırsakların, sağlıklı ve mutlu bir insan anlamına geldiğini bildirdi.

Medicana'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Demirci, bağırsak sağlığını korumak için yapılması gerekenleri anlattı.

Demirci, son yıllarda bağırsakların değerinin daha iyi bilinir olduğunu, artık çoğu insanın, bağırsakların vücudun "ikinci beyni olduğunu kabul ettiğini, bağırsakların bağışıklık sistemi için en önemli organlardan biri olduğunu ifade ederek, haliyle bu organdaki bir sorunun, bütün metabolizmayı etkilediğini aktardı.

Bağırsaklarda 100-150 trilyon kadar bakteri yaşadığını, bu bakterilerin bir kısmının iyi, bir kısmı ise kötü bakteri olarak değerlendirildiğini ve hepsinin bir denge içinde olduğunu vurgulayan Demirci, şu bilgileri verdi:

"Bu dengenin bozulması, bağırsak sağlığının bozulması anlamına gelir. Bakteriler dünyasında 'mikrobiyota' adını veriyoruz. Sağlıklı bir mikrobiyota vücut mekanizmasının sağlıklı bir şekilde yaşaması için önemlidir. Başta antibiyotikler olmak üzere gereksiz ilaç kullanımı, hareketsiz yaşam, obezite, sağlıksız beslenme, sigara, alkol, stres ve uyku sorunları bağırsak sağlığını negatif etkiler. Özellikle antibiyotikler, zararlı bakterileri öldürürken bağırsaktaki iyi bakterileri de öldürür. Bu sebeple bağışıklığınız zayıflar ve hastalıklara yakalanma riskimiz de artar."

Bağırsaklarda bulunan bakterilerin sayısı ve çeşitliliği ne kadar zenginse, o kadar sağlıklı bir mikrobiyota olduğunu aktaran Demirci, bu durumun birçok hastalıktan koruduğunu ve vücut mekanizmasının sağlıklı çalıştığına işaret ettiğini bildirdi.

Demirci, bağırsakların ve bağırsak bakterilerinin bazı nerokimyasallar üreterek beynin ruh, hafıza ve öğrenme durumunu da etkilediğine işaret ederek, "Sağlıksız bağırsak mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin eksikliğine yol açar. Serotonin eksikliğinde huzursuzluk, stres, kaygı, sinirlilik, depresyon gibi belirtiler görülür. Yani sağlıklı ve mutlu bağırsaklar, sağlıklı ve mutlu bir insan anlamına gelir. Bağırsak sağlığı için, bol su tüketimi, öğün atlanmaması, düzenli beslenme ve egzersiz temel kurallardır." dedi.

Demirci sözlerini şöyle tamamladı:

" Posalı besinler özellikle kabızlıktan yakınan ve şişkinliği çok olan kişilerde tercih edilmelidir. Kefir, yoğurt gibi probiyotiklerin yanı sıra tam buğday unundan yapılmış ekmek ve makarna, brokoli, marul, sarımsak, incir, elma, kayısı, ceviz, çiğ badem, bezelye ve bitter çikolata tüketilmesi faydalı olacaktır. Sucuk, sosis ve salam gibi şarküteri ürünleri, paketli gıdalar, gazlı, şekerli içecekler, yoğun yağlı ve soslu gıdalardan uzak durulmalıdır. Eğer kilo verememekten şikayetçiyseniz buna bağırsaklarınızdaki kötü bakteriler sebep olabilir. Size daha çok şekerli ve unlu şeyler tükettikçe kötü bakteriler bağırsak zarını zedeleyen toksinler üretip, yağ depolamanıza yol açar."

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.