'Türkiye, Karadeniz'de doğalgaz keşfetti' - Haber 1Haber 1

‘Türkiye, Karadeniz’de doğalgaz keşfetti’

‘Türkiye, Karadeniz’de doğalgaz keşfetti’

03 Haziran 2021 - 17:14

ABONE OL

Sevindiren bu haber Bloomberg Gazetesi’nde yayınlandı. Gazeteye göre, Türkiye’nin Karadeniz’de yeni bir doğalgaz keşfi ilan etmesi bekleniyor.

ABD basını, Türkiye’nin Karadeniz’de yeni doğalgaz yatakları keşfettiğini, konuya dair resmi açıklamanın yakında yapılacağının beklendiğini yazdı.

 ABD merkezli Bloomberg gazetesine konuşan kaynaklar, Karadeniz’in Kuzey Sakarya Sahası’nda yer alan yeni arama kuyusu Amasra-1 kuyusundan elde edilen ilk verilerin bölgede önemli miktarda gaz bulunduğunu gösterdiğini aktardı. G

Geçenyıl Türk sondaj gemileri Karadeniz’deki Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküp gaz bulunduğunu iddia etmiş ve üretimin 2023 yılına kadar başlayabileceği açıklanmıştı.S

Sakaryasa hasında keşfedildiği belirtilen doğalgaz miktarına ilişkin bağımsız bir denetimin bulunmadığını kaydeden Bloomberg, Türk yetkililerin keşfedilen doğalgazı, devlet petrol şirketi TPAO’nun çıkaracağını ve bunun için herhangi bir dış finansmana ihtiyaç duyulmayacağını söylediğini belirtti.H

Haberde Amasra-1 kuyusunda keşfedildiği belirtilen doğalgaza ilişkin Enerji Bakanlığı’nın yorum yapmaktan kaçındığı kaydedilirken, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta başında verdiği bir demeçte ‘Cuma günü Karadeniz kıyılarından iyi haberler vereceği‘ sözü verdiği hatırlatıldı. Bloomberg ayrıca, Erdoğan’ın muhtemel yeni doğalgaz keşfine ilişkin söz konusu açıklamasını, ‘döviz cinsinden ödenmesi gereken enerji ithalatı faturası da dahil olmak üzere, Türkiye’nin uzun süredir süregelen ekonomik zaafiyetlerinden bazılarına bir çözüm olarak sunduğunu’yazdı.

TÜRKİYE’NİN YENİ GAZ KEŞFİNE YÖNELİK ÇALIŞMALARI

Fatih sondaj gemisinin geçen yıl Zonguldak Filyos açıklarında Türkiye’nin Karadeniz münhasır ekonomik bölgesinde Sakarya Gaz Sahası Tuna-1 kuyusundaki gaz keşfinin, yılın dünyada derin denizlerdeki en büyük, tüm gaz keşifleri arasında ise ikinci en büyük keşfi olarak kayıtlara geçtiği belirtiliyor.A

AnadoluAjansı’nın haberine göre Uluslararası Enerji Ajansı, keşfin potansiyel ekonomik büyüklüğünün 80 milyar doların üzerinde olduğunu hesapladı.

Keşfin ardından bölgede ilk gaz üretiminin 2023’te başlayarak Türkiye’nin doğal gaz şebekesine verilmesi için çalışmalar devam etti. Keşif kuyusu olan Tuna-1’in ardından, Fatih sondaj gemisi Türkiye’nin ilk derin deniz tespit kuyusu olma özelliği taşıyan Türkali-1’de 3 bin 920 metre sondaj derinliğine ulaşarak buradaki çalışmaları 77 günde bitirdi.

İkinci derin deniz tespit kuyusu olan Türkali-2’de ise yine 3 bin 950 metre sondaj derinliğine ulaşılmasının ardından rezerv tespit çalışmaları 53 günde tamamlandı. Tespit kuyuları, sahanın özellikleri, sınırları ve rezervin boyutlarının net olarak öğrenilebilmesi için önem arz ediyor.

Fatih sondaj gemisi bu iki tespit kuyusunun ardından yeni keşifler için Kuzey Sakarya Gaz Sahası’nda yer alan Amasra-1 kuyusunda sondaj gerçekleştirdi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 28 Mayıs’ta ise Fatih sondaj gemisinin Sakarya Gaz Sahası’ndaki yeni tespit kuyusu olan Türkali-3’te sondaja başladığını duyurdu.

Böylece, Karadeniz’de 405 milyar metreküp gaz keşfedildiğinin açıklanmasının ardından iki tespit ve bir keşif kuyusunda sondaj gerçekleştirilirken, üçüncü tespit kuyusunda da çalışmalar sürüyor.

Ayrıca, geçen yıl TPAO envanterine katılan ve Sakarya Gaz Sahası’nda kuyu testlerini gerçekleştirmekle görevlendirilen Kanuni sondaj gemisi de halihazırda Türkali-2’de kuyu testlerini yapıyor.

Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Filyos’a ziyarette bulunması, bölgedeki rezerv artırma ve yeni keşiflere ilişkin açıklama yapması ve Kanuni sondaj gemisine canlı bağlantı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Kaynak: Sputnik Türkiye

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.