Ankara'da "Azadlığa Giden Yolun Asimetrik Savaşı" paneli düzenlendi - Haber 1Haber 1

Ankara'da “Azadlığa Giden Yolun Asimetrik Savaşı” paneli düzenlendi

Ankara'da “Azadlığa Giden Yolun Asimetrik Savaşı” paneli düzenlendi

20 Ocak 2023 - 19:45

ABONE OL

ANKARA (AA) – Türkiye-Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfınca (TADİV) "Azadlığa Giden Yolun Asimetrik Savaşı" paneli düzenlendi.

Şuşa Kongre Merkezi'ndeki panelin açılışında konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, 20 Ocak 1990'da Azerbaycanlıların destansı mücadelesinin bağımsızlığa giden yolun dönüm noktalarından olduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın ordusu ve halkıyla tek yumruk olarak Karabağ ve Zengezur bölgelerinde uluslararası kuruluşların sağlamadığı adaleti de tesis ettiğini dile getiren Serim, Azerbaycanlıların büyük dönüş projesiyle memleketlerine dönmeye başlaması ve bölgenin tekrar ihya, inşasının sevinç kaynağı olduğunu söyledi.

Bu zaferin sadece Azerbaycan'ın değil tüm Güney Kafkasya'nın huzuru için de bir fırsat olduğunu ve güçlü bir Türk dünyasının inancına dair umutları daha da kuvvetlendirdiğini aktaran Serim, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin bölge huzuruna sunacağı katkının önemine dikkati çekti.

– "Parlamenterler öncülüğünde dayanışmanın tesis edilmesi önemli"

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Başkanı Abdullah Çalışkan da "Kanlı Ocak"ta Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olamayan Türkiye'nin 30 yıl sonra Karabağ'da bütün gücüyle kardeşlerinin yanında olduğunu işaret etti.

Türk dünyasının ortak hareket etmesi, birlikte düşünmesi, parlamenterler öncülüğünde her kademede dayanışmanın tesisinin önemine işaret eden Çalışkan, yaşananlardan ders alarak geleceğe emin adımlarla ilerlemenin önemine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Çalışkan bağımsızlık mücadelesinde hayatını kaybeden Azerbaycanlılara Allah'tan rahmet diledi.

– "Bağımsızlık mücadelesinin anlatılmasında ortak çalışmalar yürütülüyor"

Türk Tarih Kurumu Başkanı Birol Çetin ise Türk tarihine sahip çıkan bir kurum olarak, Azerbaycan'ın bağımsızlık yolunda verdiği mücadelenin anlatılmasında ortak çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Panelin açılışında TADİV Başkanı Aygün Attar, Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Alev Çakmakoğlu Kuru ve Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov da birer konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Kanlı Ocak Resim Sergisi'nin açılışı yapıldı.

Programda, Türkiye'de öğrenim gören Azerbaycanlı askeri öğrenciler de hazır bulundu.

– Kanlı Ocak

Azerbaycan'da 20 Ocak 1990'da Sovyet ordusu, Bakü ve diğer illerde kadın ve çocuk ayırt etmeden katliam yapmıştı.

Tarihe "Kanlı Ocak" adıyla geçen katliamın acısı, aradan geçen 33 yıla rağmen tüm Azerbaycanlıların kalbinde tazeliğini koruyor. Azerbaycan'da aynı zamanda bir kahramanlık destanı olarak da hafızalara kazınan Kanlı Ocak olayları, 70 yıl süren Sovyet esaretinden sonra bağımsızlığın kazanılmasında önemli dönüm noktası olarak da kabul ediliyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.