Ankara'da "Kürtler Ne İstiyor" çalıştayı yapıldı - Haber 1Haber 1

Ankara'da “Kürtler Ne İstiyor” çalıştayı yapıldı

Ankara'da “Kürtler Ne İstiyor” çalıştayı yapıldı

12 Kasım 2022 - 19:15

ABONE OL

ANKARA (AA) – Demokrasi ve Birlik Derneği (DEMBİR-DER) ile Demokrasi ve Birlik Vakfı tarafından "Kürtler Ne İstiyor" çalıştayı gerçekleştirildi.

Bir otelde düzenlenen çalıştayın açılış programında konuşan DEMBİR-DER Genel Başkanı Mehmet Metiner, bir inkar ve asimilasyon ürünü olan Kürt sorununu cesaretle tarihe uğurlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, soruna dair eksik kalan yönleri tamamlayacağına yürekten inandığını söyledi.

Herkesin kendisi gibi kalarak kendisini özgürce geliştireceği demokratik bir cumhuriyet istediklerini belirten Metiner, "Türk'ü İslam'dan kopartmaya çalışanlar, bilesiniz Türklüğe de Kürtlüğe de zarar verenlerdir, bu toprakların manevi manasını bozmak isteyenlerdir. İslamsız Türklük, Kürtlerin varlığını inkar ederek, Kürtleri etnik anlamda Türk sayarak bu ülkenin birlik ve kardeşliğine zarar vermiştir. Bu tarz bir Türklük anlayışı devletimizin bekası için bir tehdit, milletimizin birliği açısından da bir tahrip niteliği taşımaktadır." şeklinde konuştu.

Kimlik inkarına dayalı anlayışları çatışmacı ve dışlayıcı gördüklerini ifade eden Metiner, "Irkçılık ideolojisini bayraklaştıran Türk'ü de Kürt'ü de kendimizden bilmiyoruz, bilmeyeceğiz." dedi.

Kürt sorununun aynı zamanda Türk sorunu olduğunu dile getiren Metiner, "Biz Kürtler, asla ayrılıktan yana değiliz. Biz Kürtler, her türlü etnik ve siyasi bölücülüğe karşıyız. Biz Kürtler, Türkiye Cumhuriyeti Devletini kendi devletimiz olarak görüyoruz. Biz başkasının Kürtleri değiliz, Türkiye Kürtleriyiz. Türkiye, bizim ana vatanımızdır." ifadelerini kullandı.

İslam ile özdeşleşmiş ve ırkçı anlayıştan ari Türk milleti tanımlamasından rahatsızlık duymadıklarını vurgulayan Metiner, "Bizim rahatsızlık duyacağımız ve kabul etmeyeceğimiz tek şey, Türk milletine, Kürtlüğe etnikçi, ırkçı bir ideolojinin giydirilmesidir ve bu bağlamda biz Kürtlerin de Türk olduğu iddiası üzerinde yok saymalarıdır. Çok şükür, bu inkar ve asimilasyon anlayışı tüm acılarıyla birlikte tarihe uğurlandı." değerlendirmesinde bulundu.

Kürt sorununun bittiğini ancak Kürtlerin sorununun olduğunu savunan Metiner, bu sorunları konuşmak ve tartışmak için çalıştay düzenlediklerini söyledi.

Metiner, çalıştayın sonuç bildirgesini daha sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Çalıştaya AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, eski Devlet Bakanı Müslüm Doğan, Kürt Araştırma Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu, siyaset bilimciler Muhammed Dara Akar ve Ömer Vehbi Hatipoğlu, araştırmacı yazarlar Müfid Yüksel, Sibgatullah Kaya ve Yaşar İçen konuşmacı olarak katıldı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.