Azerbaycan'da "Kanlı Ocak" kurbanları anılıyor - Haber 1Haber 1

Azerbaycan'da “Kanlı Ocak” kurbanları anılıyor

Azerbaycan'da “Kanlı Ocak” kurbanları anılıyor

20 Ocak 2023 - 13:05

ABONE OL

BAKÜ (AA) – Azerbaycan'da bağımsızlığın sembolüne dönüşen ve tarihe "Kanlı Ocak" olarak geçen 20 Ocak Katliamı'nın kurbanları yad ediliyor.

Azerbaycanlılar, 1990'daki katliamın kurbanlarını anmak için Bakü Şehitler Hiyabanı'na akın etti.

Bakü ve diğer bölgelerden gelenler, şehitliğin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Mezarlara kırmızı karanfiller bırakan vatandaşlar, şehitler için dua etti.

Ülke genelinde yerel saatle 12.00'de tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada Hazar Denizi'nin kıyısındaki gemiler ve trafikteki araçlar da korna çaldı.

Bakü Metrosu'nun 20 Ocak İstasyonu'nda da saat 12.00'de şehitler saygı duruşuyla anıldı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı da Şehitler Hıyabanı'nı ziyaret etti.

Büyükelçilik müşavir ve çalışanlarıyla Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin eşlik ettiği Bağcı, şehit mezarlarına karanfil bıraktı, dua okudu.

Büyükelçi Bağcı, ziyaret sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 20 Ocak'ın Azerbaycan tarihinde son derece önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Bağcı, "20 Ocak, bağımsızlık ve egemenliği getiren, bir milyon kişinin Azadlık Meydanı'nda ayağa kalktığı ve isyanını haykırdığı bir hareketin başlangıcıdır. Şehitlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Onlar asla unutulmayacaktır. Azerbaycan'ın ve kardeş Türkiye halkının yüreklerinde her zaman yaşayacaktır. Ruhları şad olsun." ifadelerini kullandı.

– "Kanlı Ocak"

1990 yılının başlarında, Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek isteyen binlerce Azerbaycanlı, Bakü'nün Azadlık Meydanı'na akın etti ve uzun süreli mitinglere başladı.

Mitingleri dağıtmak amacıyla 20 Ocak'ta Bakü'nün çeşitli bölgelerine giren Sovyet ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150'ye yakın sivili katletti, yüzlerce kişiyi yaraladı.

Şehitlerin naaşları, yüz binlerin katılımıyla gözyaşları içinde kırmızı karanfillerle bugünkü adıyla Şehitler Hiyabanı'na defnedildi. Azerbaycanlılar, 33 yıldır her 20 Ocak'ta, 20 Ocak kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle şehitliğe akın ediyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.