Bangladeş mangosu Ankara’da tanıtılıyor - Haber 1Haber 1

Bangladeş mangosu Ankara’da tanıtılıyor

Bangladeş mangosu Ankara’da tanıtılıyor

01 Temmuz 2022 - 17:10

ABONE OL

ANKARA (AA) – Bangladeş mangosu, Ankara’da düzenlenen etkinlikle tanıtılıyor.

"Mango hafta sonu" öncesi etkinliğin organize edildiği otelde basın toplantısı düzenleyen Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan, ülkesinin dünyanın en büyük yedinci mango üreticisi olduğunu söyledi.

Bangladeş mutfağının da 2021'de Türkiye’de 10 gün süren etkinliklerle tanıtıldığını hatırlatan Mannan, mangonun “meyvelerin kralı” olarak tanındığını kaydetti.

Mannan, mangonun dünyanın en çok tüketilen meyvelerinden olduğuna işaret ederek, modern bahçecilik yöntemleriyle mango üreticiliğinin geliştiğini ifade etti.

Ülkenin birçok bölgesinde mango üretildiğini belirten Mannan, “Amrapali mangosu, 1978’de Doshohari ve Nilam mangoları arasında geçiş yapan Hintli araştırmacılar tarafından özel olarak geliştirildi.” dedi.

Mannan, mangonun yemeklerde ve tatlılarda da kullanıldığını kaydederek “Sadece Rajshahi bölgesinde 270'den fazla tatlı, yenilebilir mango çeşidi vardır. Pek çok yeni bahçeler kurulmakta ve çeltik tarlalarının sınırları boyunca yüksek kaliteli meyve ağaçları dikilmektedir.” diye konuştu.

Mangonun sağlığa etkisinden de söz eden Mannan, şunları söyledi:

“Mango, sağlıklı kilo kontrolü söz konusu olduğunda heyecan verici bir potansiyel sergiliyor. Son araştırmalar, mango ve fitokimyasallarının aslında yağ hücrelerini ve yağla ilgili genleri baskılayabileceğini gösteriyor. Mangodaki mikro besinler kanserle savaşabilir ve özellikle meme kanseri üzerine yapılan araştırmalar umut vericidir. Her bir kase dilimlenmiş mango 107 kalori, 3 gram lif, 24 gram şeker, 1 gram protein, günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 25'ini, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 76'sını, 257 miligram potasyum ve 0,2 miligram B6 vitamini içerir.”

Ülkesinin mango ihracatında geçen yıl rekor kırdığını vurgulayan Mannan, Temmuz 2021 ile Mayıs 2022 arasında sadece havayoluyla 980 ton mangonun yurt dışına ihraç edildiğinin altını çizdi.

Mannan, Bangladeş’in en büyük yedinci mango üreticisi olduğunu vurguladı.

Türkiye ile ilişkilere de değinen Mannan, iki ülke ticaret hacminin geçen yıl 1,5 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Mannan, ticarette hedefin 2 milyar dolar olduğunu, Bangladeş ekonomisinin de hızla büyüdüğünü anlatarak, “Bu güçlü büyüme, Bangladeş'in 2015'te kendisini alt orta gelirli ülke statüsüne yükseltmesini ve 2018'de En Az Gelişmiş Ülkeler kategorisinden çıkması için gerekli olan üç kriteri yerine getirmesini sağladı.” dedi.

Ülkesinin dünyanın en büyük ikinci hazır giyim üreticisi olduğunu ifade eden Mannan, "Mango hafta sonu"nun ülkesinin kültürel diplomasisinin bir parçası olduğuna dikkati çekti.

Konuşmanın ardından davetlilere mangonun yanı sıra Bangladeş mangosuyla tatlandırılmış yemekler ve dondurma ikram edildi.

"Mango hafta sonu" etkinliği 3 Temmuz'a kadar sürecek.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.