Çanakkale şehitleri Türkmenistan’da anıldı - Haber 1Haber 1

Çanakkale şehitleri Türkmenistan’da anıldı

Çanakkale şehitleri Türkmenistan’da anıldı

18 Mart 2023 - 16:45

ABONE OL

AŞKABAT (AA) – Türkmenistan’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Başkent Aşkabat’taki Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçiliği Kültür Merkezi'nde, Ortak Türkmen-Türk Okulu'nun öğrencileri ve öğretmenlerinin düzenlediği etkinliğe, Büyükelçi Togan Oral, büyükelçilik müşavirleri, Türk ve Türkmen vatandaşları katıldı.

Şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşının okunmasının ardından başlayan programda konuşan Oral, Çanakkale Deniz Zaferi'nin anlam ve önemine dikkati çekerek, Çanakkale'nin anlaşılması ve hissedilmesi için çocukların o mukaddes toprakları görmesi ve karış karış gezdirilmesinin anne ile babaların görevi olması gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Oral, Mustafa Kemal Atatürk’ün vatanı müdafaa için bir araya geldiği Mehmetçik'e hücumu değil birlikte ölmeyi emretmesinin çok etkileyici olduğunu anlatarak, "Tereddütsüz her bir Mehmetçik'in gözünü kırpmadan kendini feda etmesi ve arkalarından gelenlerin yine tereddütsüz kendilerini bu vatanın istiklali ve istikbali için feda etmeleri bizler için aradan geçen onca zamana rağmen hala içimizde yaşattığımız ve gereğinde aynı şeyi tereddütsüz her bir ferdimizin yapabileceğini, o gücü damarlarımızda bulundurduğumuzu bildiğimiz bir örnek." dedi.

Çanakkale'nin imkansızlıklara ve zorluklara rağmen vatan müdafaası söz konusu olduğunda geri kalan her şeyin teferruat olduğunu ve bu milletin o noktada yapabileceklerinin sınırı olmadığını gösteren tarihin en şerefli dönüm noktalarından olduğunu ifade eden Oral, “Çanakkale, bugün dahi vatanlarını müdafaa eden, özgürlük mücadelesi veren dünyanın her noktasındaki toplumlar için de büyük bir örnek." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ortak Türkmen-Türk Okulu'nun öğrencilerince okunan şiir ve türküler ile oratoryo performansları katılımcıların beğenisini topladı.

Programın sonunda Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Cavit Yıldız’ın önderliğinde tüm Çanakkale şehitleri ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde vefat edenler için dua edildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.