Çekya’da Nazi döneminde hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının anısına anma plaketi - Haber 1Haber 1

Çekya’da Nazi döneminde hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının anısına anma plaketi

Çekya’da Nazi döneminde hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının anısına anma plaketi

14 Aralık 2022 - 20:20

ABONE OL

PRAG (AA) – Çekya’da Nazi döneminde hayatını kaybeden Türk vatandaşları ve diğer soykırım kurbanları anısına, Prag’daki Terezin Soykırım Anıtı’na Türkiye’nin Prag Büyükelçiliğince anma plaketi yerleştirildi.

Bünyesinde mezarlık, Nazi toplama kampına ait yapılar ve müze barındıran Terezin Soykırım Anıtı’nda düzenlenen açılış törenine, Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Terezin Soykırım Anıtı Müdürü Jan Roubinek, Türkiye Hahambaşılığı Vakfı adına piyanist Renan Koen’in yanı sıra davetliler katıldı.

Büyükelçi Bağış, burada yaptığı konuşmada, Terezin gettosunda acı çeken diğer tüm Holokost kurbanlarının yanı sıra Türk vatandaşları anısına Türkiye Cumhuriyeti tarafından burada anma plaketinin yerleştirildiğini duyurmaktan onur duyduğunu ifade etti.

Türkiye’nin her ne kadar Nazi zulmünün yaşandığı coğrafyanın dışında kalsa da her zaman Holokost’a karşı duyarlı olduğunu kaydeden Bağış, antisemitizmi en güçlü şekilde kınadığını söyledi.

Bağış, İkinci Dünya Savaşı’nda Türk diplomatların, Yahudileri Nazi zulmünden kurtarmak için ortaya koyduğu çabalara değindi.

Terezin gettosu ve toplama kampında 30’un üzerinde Türk vatandaşının arşivlerde tespit edildiğini kaydeden Bağış, bu kişilerden 15’nin hayatını kaybettiğini aktardı.

Tören kapsamında piyanist Renan Koen bir resital verdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.