Cezayir Cumhurbaşkanı, Rusya Federasyon Konseyi Başkanı ile ikili ilişkileri görüştü - Haber 1Haber 1

Cezayir Cumhurbaşkanı, Rusya Federasyon Konseyi Başkanı ile ikili ilişkileri görüştü

– Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko’yu başkentteki Muradiye Sarayı’nda kabul etti

Cezayir Cumhurbaşkanı, Rusya Federasyon Konseyi Başkanı ile ikili ilişkileri görüştü

16 Mart 2023 - 20:00

ABONE OL

CEZAYİR (AA) – Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile iki ülke ilişkilerini ele aldı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tebbun’un, başkentteki Muradiye Sarayı’nda Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko’yu kabul ettiği belirtildi.

Açıklamada, Tebbun ile Matviyenko’nun Rusya-Cezayir ilişkilerini görüştüğü belirtilerek, daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

– Putin'den Tebbun'a Rusya daveti

Öte yandan Cezayir devlet televizyonunun haberine göre, Matviyenko’nun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Tebbun’a Rusya’yı ziyaret etme davetini ilettiği kaydedildi.

Haberde, Tebbun’un Rusya ziyaretine dair bir takvime yer verilmezken, Matviyenko’nun Tebbun’u ayrıca temmuz ayında düzenlenecek olan Afrika-Rusya Zirvesi'ne de davet ettiği vurgulandı.

Matviyenko, Cezayir’in Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkeleri grubuna katılma çabalarını desteklediğini belirterek, "bölgesel ve uluslararası olaylara karşı dengeli duruşu ve Rusya ile iyi ilişkileri nedeniyle Cezayir'e teşekkürlerini” sundu.

Cezayir Millet Meclisi (Senato) Başkanı Salih Kocil’in daveti üzerine dün Cezayir’e gelen Matviyenko, ziyaretini yarın sona erdirecek.

Cumhurbaşkanı Tebbun, daha önce yerel medya mensuplarıyla yaptığı görüşmede, yakın zamanda Moskova’yı ziyaret edeceğini belirterek, ülkesinin ABD ve Çin de dahil tüm ülkelerle iyi ilişkilere sahip olduğunu vurgulamıştı.

– Cezayir, Rusya'nın Afrika'daki ikinci büyük ticaret ortağı

Cezayir makamlarının verilerine göre, 2021'de yaklaşık 3 milyar dolarlık ticaret hacmiyle Rusya'nın Afrika kıtasındaki ikinci büyük ticaret ortağı Cezayir oldu.

Uluslararası raporlara göre Cezayir, Rus silahları satın alan ülkeler arasında dünyada üçüncü sırada yer alırken, Moskova da yüzde 50'lik payla Cezayir ordusuna silah ve askeri sistem sağlayan ilk finansör olarak kabul ediliyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.