Fethi Başağa, kan dökülmemesi için Trablus’tan ayrıldıklarını söyledi - Haber 1Haber 1

Fethi Başağa, kan dökülmemesi için Trablus’tan ayrıldıklarını söyledi

Fethi Başağa, kan dökülmemesi için Trablus’tan ayrıldıklarını söyledi

18 Mayıs 2022 - 0:05

ABONE OL

TRABLUS (AA) – Libya'nın doğusunda yer alan Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin (TM) Başbakanlığa seçtiği Fethi Başağa, kan dökülmemesi için Trablus’tan ayrıldıklarını bildirdi.

Başağa, Sirte kentinde yaptığı görüntülü açıklamada, Trablus'a gelmesinin ardından Ulusal Birik Hükümeti taraftarları ile kendisini destekleyen silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmalara ilişkin bir dizi açıklamada bulundu.

Başkent Trablus’a sivil araçlarla girdiklerini ve halk tarafından karşılandıklarını belirten Başağa, Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı silahlı grupların çatışmayı başlattığını ve kan dökülmemesi için Trablus’tan ayrıldıklarını söyledi.

‘’Demokratik sürece ve hükümetin barışçıl bir şekilde devredileceğine inanıyoruz. Libyalıların canını korumak için silaha başvurmadık.’’ ifadelerini kullanan Başağa, Trablus’a güç kullanarak zorla girebileceklerini ancak bunu yapmayacaklarını belirtti.

Hükümetlerinin şubat ayında Temsilciler Meclisi tarafından onaylandığını ve bundan ötürü siyasi bir süreç istediklerini söyleyen Başağa, ‘’Dibeybe hükümeti seçimlere katılmama sözüne rağmen, seçimleri sabote etti ve Temsilciler Meclisi ve Libya Devlet Yüksek Konseyi’nin kararlarına saygı göstermedi.’’ dedi.

Seçimlerde aday olmayacağını söyleyen Başağa, ülkedeki bütün vatandaşları bir araya getirecek bir uzlaşma sağlayacağını da belirtti.

Başağa bugün sabah saatlerinde Trablus'a gelmişti.

Daha sonra Ulusal Birlik Hükümeti taraftarları ile Başağa'yı destekleyen silahlı gruplar arasında çatışma yaşanmış bunun üzerine Başağa, Trablus'tan ayrılmıştı.

– Başağa ve Dibeybe hükümetleri

Libya'da devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin planlandığı gibi 24 Aralık 2021'de yapılamaması üzerine, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Başağa'yı başbakan seçmişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisi'ni Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak, görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini açıklamıştı.

Ülkede yaklaşık 3 aydır Dibeybe ve Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum Libya'nın yeniden şiddet sarmalına sürüklenmesi endişelerini artırıyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.