Fethiye'de çiftçilerin "zirai don" nöbeti - Haber 1Haber 1

Fethiye'de çiftçilerin “zirai don” nöbeti

Fethiye'de çiftçilerin “zirai don” nöbeti

20 Ocak 2022 - 1:00

ABONE OL

MUĞLA (AA) – Muğla'nın Fethiye ilçesinde sebze yetiştiren üreticiler, zirai don riskine karşı seralarda kurdukları sobaları yakarak nöbet tutuyor.

Fethiye Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, hava sıcaklığı ilçede gece saatlerinden itibaren sıfır dereceye kadar düştü.

Karaçulha, Patlangıç, Çamköy, Kargı mahallelerinde domates, patlıcan ve kabak yetiştiren çiftçiler, havanın soğumasıyla seralarda kurdukları sobaları yakarak zirai dona karşı önlem aldı.

Seraların farklı noktalarına astıkları termometrelerle ortamın ısısını ölçen çiftçiler, sabahın ilk ışıklarına kadar sobaları yakmaya devam ediyor.

Karaçulha Mahallesi'ndeki 3 dönümlük serasında domates üreten Halil Daşar, iki gündür serada nöbet tuttuklarını söyledi.

Bitkileri kış günü korumak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Daşar, "Dışarıda hava sıcaklığı eksi dereceleri gösteriyor. Akşam saatlerinden sabah saat 9'a kadar serada nöbet tutuyoruz. Çiftçilerin girdi maliyetleri çok yükseldi. Devletimizden de destek bekliyoruz. Üretim yapmak için mücadele ediyoruz." dedi.

Üretici Mehmet Durman ise geçen haftalarda şiddetli yağmurlar nedeniyle birçok çiftçinin zarar gördüğünü, şimdi de aşırı soğukların başladığını dile getirdi.

Serada sıcaklık 3 derecenin altına düşünce domatesin çiçeklerinin zarar gördüğünü ifade eden Durman, "Seradaki sobaları yakmazsak kaliteli ürün elde edemiyoruz. Sabaha kadar nöbet tutuyoruz. Normalde 7 dereceden aşağıya düşürmememiz lazım ama maliyetler nedeniyle hemen yakamıyoruz sobayı. Sabaha kadar nöbet tutup sabah da diğer işlerimize devam ediyoruz." diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.