İspanya, ulusal bayramını polemiklerle kutladı - Haber 1Haber 1

İspanya, ulusal bayramını polemiklerle kutladı

İspanya, ulusal bayramını polemiklerle kutladı

12 Ekim 2021 - 17:05

ABONE OL

MADRİD (AA) – Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'nın, Amerika kıtasının keşfi ve ülkenin siyasi, kültürel ve çoğulcu bir parlamenter monarşiyle inşa edilmesi sürecinin tamamlandığı gün olarak kabul edilen 12 Ekim Ulusal Bayramı (Hispanidad) polemiklerle kutlandı.

Ulusal bayrama, resmi geçit sırasında Başbakan Pedro Sanchez'in sağ görüşlü bir grup tarafından ıslıklanarak protesto edilmesi ve Katalonya'daki ayrılıkçı yerel hükümetin 12 Ekim'i "bir soykırımın yıl dönümü" olarak tanımlaması damga vurdu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle geçen yıl iptal edilen Madrid'deki resmi askeri geçit bu yıl, kısıtlı katılım ve önlemler altında da olsa yapıldı.

Kral 6. Felipe'nin katılımıyla gerçekleşen resmi geçidi izleyenler arasında kalabalık bir grup Kral'ı alkışlarken, "istifa" diye bağırarak Başbakan Pedro Sanchez'i protesto etti.

Önceki yıllarda olduğu gibi, 12 Ekim'in ulusal bayram olarak kutlanmaması gerektiğini savunan ayrılıkçı bölgelerden Bask ve Katalonya'nın özerk yönetim hükümet başkanları törene katılmadı.

Ülkede resmi tatil olmasına rağmen haftalık bakanlar toplantısını yapan Katalonya'nın özerk yönetiminde hükümet sözcüsü Patricia Plaja, basına açıklamasında, 12 Ekim'i "bir soykırımın yıl dönümü" olarak tanımladı.

Plaja, "Bu tarihte kutlanacak hiçbir şey yok. Bundan dolayı Katalan hükümeti normal programını uygulamaya devam etti. 12 Ekim, ne Katalan hükümetini ne de Katalan halkının çoğunluğunu temsil eden bir etkinlik." dedi.

Diğer yandan ayrılıkçı girişimlerin ön plana çıktığı Katalonya'nın Barselona kentinde İspanyol milliyetçisi sivil toplum örgütleri ulusal bayramı kutlayan bir gösteri düzenlerken, kentin diğer sokaklarında bağımsızlık yanlısı gruplar karşı gösteri yaptı.

Kristof Kolomb'un Amerika kıtasına ilk kez ayak bastığı 12 Ekim 1492 tarihinin anılmasına dayanan etkinlikler, 1987 yılında yapılan yasal değişiklikle İspanya Ulusal Bayramı olarak resmileştirilmişti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.