İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tajani, Kosova'da temaslarda bulundu - Haber 1Haber 1

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tajani, Kosova'da temaslarda bulundu

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tajani, Kosova'da temaslarda bulundu

22 Kasım 2022 - 22:50

ABONE OL

PRİŞTİNE (AA) – İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Kosova'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla ile bir araya geldi.

Tajani ve Gervalla, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Kosovalı Bakan Gervalla, burada yaptığı açıklamada, ülkesine verdiği desteklerden dolayı İtalya'ya teşekkür etti.

İtalyan mevkidaşıyla Kosova'nın ekonomi alanındaki ilerlemesi, ortak Avrupa değerleri, kurumsal reform ve ülkedeki yatırımların artırılması konularını ele aldıklarını aktaran Gervalla, Kosova ve Avrupa'daki mevcut jeopolitik durum hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Gervalla, "(Görüşmede) Sırbistan'ın, ülkemizin içişlerine yönelik büyük müdahaleler, şiddet içerikli tehditler ve savaş aracılığıyla Kosova'yı istikrarsızlaştırma çabaları hakkında konuştuk. Hukukun üstünlüğünün sadece Kosova'da değil tüm bölgede verilebilecek gerekli bir cevap olduğundan bahsettik. Çünkü sadece hukukun üstünlüğü, bölgemizdeki sorunlara sürdürülebilir bir çözüm sunabilir." diye konuştu.

Kosova-Sırbistan diyaloğunun asla geriye dönmemesi gerektiğini vurgulayan Gervalla, bu yöndeki nihai sonucun karşılıklı tanıma dışında başka bir şey olamayacağını söyledi.

– "Barışı desteklemeye kararlıyız"

İtalya Dışişleri Bakanı Tajani de Sırbistan ve ardından Kosova'ya gerçekleştirdiği ziyaretlerin "uzlaşmaya varmak için İtalya'nın her iki ülkeyi de desteklediği" yönünde bir mesaj olduğunu vurguladı.

Tajani, "Barışı desteklemeye kararlıyız ve tek taraflı girişimlerde bulunmayız. Beraber çalışıyoruz, ortak çözümler buluyoruz. Aynısını Sırbistan'da da ifade ettim çünkü amacımız sorunları çözüme kavuşturmak." dedi.

Ülkede araçlarının plakalarını yeniden tescil etmeyen “yasa dışı” plaka sahiplerine para cezası uygulanmasının 48 saat ertelenmesi meselesine değinen Tajani, hem Sırbistan hem Kosova tarafını meselelerin çözüme kavuşturulması yönünde istekli olduğunu gördüğünü ifade etti.

Balkanların yeteri kadar acılar çektiğine işaret eden Tajani, artık bölgede yeni sorunların çıkarılmaması gerektiğinin altını çizdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.