İZSU'nun 2023 bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi - Haber 1Haber 1

İZSU'nun 2023 bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi

İZSU'nun 2023 bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi

23 Kasım 2022 - 20:15

ABONE OL

İZMİR (AA) – İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (İZSU) 14 milyar liralık gider bütçesini oy çokluğu ile kabul etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi kasım ayı beşinci olağan toplantısı Fuar Kültürpark Alanı'ndaki meclis salonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Mustafa Özuslu, başkanlığında yapıldı.

İZSU'nun 2023 yılı gider bütçesinin görüşüldüğü toplantıda konuşan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, 14 milyarlık bütçenin yaklaşık 8 milyarının kentsel yatırım faaliyetleri, diğer kısımlarının ise elektrik ödemesi ve personel gideri olduğunu söyledi.

İzmir'deki su maliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Aydın, "İzmir’in suyunun yüzde 55'i yer altı sularından temin ediliyor. İstanbul, suyunun yüzde 99’unu barajlardan karşılıyor, Ankara yüzde 98'ini barajlardan karşılıyor, İzmir sadece yüzde 45'ini barajlardan karşılıyor. Bu bize neye mal oluyor? Biz bir metreküp suyu yer altı kuyusundan çıkarıyoruz, bir milyar 140 milyon lira kuyu maliyeti. Bu suyu arıtma tesisine getiriyoruz, depolara alıyoruz ve konutlara taşıyoruz." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise İZSU ihalelerinin büyük bir kısmını nihai projeyle yapmadığını, bunun da Sayıştay'ın hazırladığı raporda yer aldığını anlattı.

Çiğli Arıtma Tesisine yapılması planlanan 4. faz tesisine destek verdiklerini hatırlatan Hızal, "İhalesi yapıldı. Ne oldu izin mi çıkmadı? Kredide oylandı. Siz bu kuruma dava açan bir şirketi o işi aldığı için cezalandırdınız. Tramvay inşaatını yapan firma. Buca metro işinde 529 milyon fazla ödeme yapmanızı engellemek için hukuki yollara başvuran firmayı o işi aldı diye cezalandırdınız. Aslında siz tüm İzmirlileri cezalandırdınız." dedi.

– "Yazın kokan kışın taşan bir kent olduk"

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılmamasını eleştirirken, kenttin en pahalı suyu kullandığını söyledi.

İzmir'de 65 arıtma tesisinin bulunduğunu bunların 44'ünün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çevre izin belgesinin olmadığını belirten Yıldız, "Bina yapmışsınız ama oturma ruhsatı yok. Başvurular yapmaya çalışıyorsunuz. Siz daha yaptığınız arıtmaların almamışsınız bu nedenle teşvikten faydalanamazsınız." dedi.

Soyer'in seçildikten sonra "Körfez'de 3 yıl sonra yüzeceğiz" sözüne hatırlatan Yıldız, bu konu da İZSU'nun yeteri kadar çalışma yapmadığını kaydetti.

İzmir'in 4 yıldır Soyer'in yönettiğini hatırlatan Yıldız, "Maalesef İzmir'de her yağan yağmurda nereden ne görüntüler gelecek diye bekler hale geldik. Taşkınla ve sel felaketiyle tanışmayan bir sokak kaldı mı? Sayın başkanın geçen seneki konuşmaları Kemeraltı'nın altyapı sorunlarını çözdük. 2021 yılında kovalarla su boşaltılıyor, 2022 yine aynı, hangi altyapı yapıldı. Ya da altyapıyı yanlış mı yapıldı? Yazın kokan kışın taşan bir kent olduk. Bu gerçekliği yaşıyoruz. İzmir'in büyüyen sorunlarını çözmekten uzak, kendini Seferihisar'dan İzmir'e giderken arabada bu ülkeyi yönetmekle hayal etmekle meşgul eden bir belediye başkanımız var." diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise İzmir'de körfez kirliliği ve kötü kokunun bilimsel yöntemlere olanak sağlayan İzmir Körfezi Daire Başkanlığı'nın kurulması gerektiğini aktardı.

İZSU'nun çalışmalarını eleştiren Şahin, "Bu sorunları çözmekle mükellef olan kurumun performans programı olarak önümüze koyduğu sürdürülebilir çözüm önerileri yoktur. Yapılanlar yapılacak olanların göstergesidir." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İZSU'nun 2023 yılı bütçesi CHP, İYİ ve DEVA partili üyelerin oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.