Kazakistan ile Çin arasındaki ilişkilerin yeni dönemine yönelik ortak bildiri imzalandı - Haber 1Haber 1

Kazakistan ile Çin arasındaki ilişkilerin yeni dönemine yönelik ortak bildiri imzalandı

Kazakistan ile Çin arasındaki ilişkilerin yeni dönemine yönelik ortak bildiri imzalandı

14 Eylül 2022 - 18:30

ABONE OL

NUR SULTAN (AA) – Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yılı vesilesiyle ortak bildiriye imza attı.

Şi, resmi ziyaret için geldiği Kazakistan’da törenle karşılandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev tarafından havalimanında karşılanan Şi için daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda’da resmi tören düzenlendi.

Tören sonrası Tokayev ile Şi, genişletilmiş heyetler arası görüşmede bir araya geldi.

Tokayev, Kovid-19 salgını başlangıcından bu yana ilk yurt dışı seyahatini Kazakistan’a gerçekleştiren Şi’nin ziyaretinin iki ülke arasındaki karşılıklı güven ve iş birliğinin kanıtı olarak gördüğünü belirtti.

Bu yıl iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yıl dönümünü kutladıklarını kaydeden Tokayev, “Söz konusu dönemde, güçlü devletlerarası bağlar kurmayı başardık.” dedi.

Tokayev, 2019’da Kazakistan ile Çin ilişkilerinin daima stratejik ortaklık statüsü kazandığını hatırlatarak, bugün Şi ile imzalayacakları ortak bildirinin iki ülke ilişkilerinde yeni dönemin başlangıcını ifade ettiğini söyledi.

Şi Cinping de Çin olarak uluslararası ve bölgesel konularda Kazakistan’ın tutumunu desteklediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Çin hükümetinin Kazakistan ile ilişkilerine büyük önem verdiğini bir kez daha söylemek isterim. Uluslararası konjonktür nasıl değişirse değişsin, bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumada Kazakistan’ı kararlılıkla desteklemeye devam edeceğiz. İstikrar ve kalkınma amacıyla yürütülen reformlarınızı sıkı bir şekilde destekleyeceğiz ve ülkenizin iç işlerine herhangi bir gücün müdahalesine kategorik olarak karşı çıkacağız.”

Görüşmede, taraflar, ulaştırma, lojistik ve tarım alanında yeni iş birliği konularının yanı sıra sınırlar ötesi su kaynaklarının kullanımı hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Tokayev ve Şi, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yıl dönümü vesilesiyle ortak bildiri imzaladı.

Resmi müzakerelerden sonra düzenlenen törenle Şi’ye Kazakistan’ın en yüksek devlet nişanesini olan “Altın Kıran” (Altın Kartal) ödülü takdim edildi.

Ayrıca liderler, ikili ilişkilerin eski çağlardan bugüne kadar yolculuğunu konu alan özel sergiyi gezdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.