KDK'nin "21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği" konferansının oturumları tamamlandı - Haber 1Haber 1

KDK'nin “21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği” konferansının oturumları tamamlandı

KDK'nin “21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği” konferansının oturumları tamamlandı

12 Ocak 2023 - 20:05

ABONE OL

ANKARA (AA) – Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, insani koridorun açılması hakkında, "Bugün veya yarın Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bu anlamda görüşme yapacak." dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumunca (KDK) düzenlenen "21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği" konferansının ikinci gününde, "Pandemi Süreçlerinde Yaşanan İnsan Hakları Sorunları" başlıklı oturum düzenlendi.

Oturum kapsamında Moğolistan Ulusal İnsan Hakları Kurumu Başkomiseri Khunan Jargalsaikhan, özellikle salgının herkes için emsali görülmemiş zorluklar doğurduğunu, dezavantajlı insanların daha fazla zorlandığını belirtti.

Jargalsaikhan, dolaşım, yaşama, geçim, eğitim, barışçıl toplanma ve şiddetten korunma gibi hakların bir sağlık krizi vesilesiyle ne kadar sekteye uğrayabileceğinin görüldüğünü ifade etti.

Salgının olumsuz etkilerine değinen Jargalsaikhan, çocuklar, yaşlılar ve engelli insanlar için çalışılması gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca Jargalsaikhan, salgın koşullarına dayanamayıp iflas eden veya işini kaybedenler olduğunu belirterek insanların ekonomik sıkıntılar çektiğine dikkati çekti.

– Salgın nedeniyle ifade, toplanma, hareket ve eğitim gibi özgürlükler kısıtlandı

Romanya Ombudsmanı Renate Weber, Kovid-19 salgını nedeniyle ifade ve toplanma özgürlüğü ile eğitimin kısıtlandığını, her şeyin salgınla mücadele için yapıldığını belirtti.

İlk birkaç ayda alınan tedbirlerin ve kısıtlamaların çok gerekli olmadığını aktaran Weber, hareket özgürlüğünün pek çok ülkede kısıtlandığını anımsattı.

Weber, salgın ve aşı hakkındaki sosyal medya paylaşımlarına Facebook gibi platformlar tarafından müdahale edildiğini ve silindiğini dile getirerek, "Hükümetler kağıt üzerinde insan haklarına bu kadar bağlıyken bu tür bir evrensel sansüre nasıl izin verebildiler?" diye sordu.

Sırbistan Ombudsmanı Zoran Pasalic ise salgınla mücadelede hareket etme özgürlüğünün kısıtlandığını hatırlatarak, yaşlılar, çocuklar, kadınlar, engelliler ve azınlıklar gibi en dezavantajlı grupların bu dönemde hak ihlallerinden daha çok muzdarip olduğunu anlattı.

– "Avrupa kıtasında en önemli konulardan birisi Ukrayna'da devam eden savaş"

Konferansın "21. Yüzyılda İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesinde Ombudsmanların Rolü" başlıklı oturumunda konuşan Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu temsilcisi Caroline Martin, "Avrupa kıtasında en önemli konulardan birisi, Ukrayna'da devam eden savaş." dedi.

Martin, 21. yüzyılda Avrupa'nın öncelikleri arasında Ukrayna'yı desteklemek dışında, sosyal ve ekonomik hakların, eşitliğin, çevrenin ve ifade özgürlüğünün korunmasının da bulunduğunu belirtti.

– Pakistan göç konusunda Türkiye'yi en iyi anlayan ülkelerden biri

Pakistan Federal Vergi Ombudsmanı Asif Mahmood Jah, ombudsmanların halkı devlete yakınlaştıran, anlaşmazlıkları çözen kişiler olduğunu vurgulayarak, Pakistan'da vergi mükellefi dostu bir ortam oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Jah, Pakistan'ın, son 20 yılda göçten muzdarip olan bir ülke olarak Türkiye'yi en iyi anlayanlardan biri olduğunun altını çizerek, "Yabancıya ve mülteciye muhacir kültürüyle kapılarını açmak ve yardım etmek nasıldır biliriz." diye konuştu.

– Ombudsmanlık insanlara bağımsız, tarafsız ve maliyet etkin bir çözüm sunuyor

Sri Lanka Parlamento Ombudsmanı Kankani Tantri Chitrasiri, Sri Lanka'da ombudsmanların rolünün, idarenin kararlarına yönelik soru sormak olduğunu söyledi.

Chitrasiri, bazı durumlarda kamu görevlilerinin uzlaşmacı şekilde sorunları çözemediğini ifade ederek "Bu durumda ombudsmanlar şikayetleri ele alarak konuyu soruşturur. Böylece bütün makul adımlar atılır ve şikayette bulunan kişi yasal haklarını kullanır." dedi.

Ombudsmanlık kurumunun, vatandaşlara bağımsız, tarafsız ve maliyet etkin bir çözüm mekanizması şansı verdiğini aktaran Chitrasiri, böylece insanların şikayetlerini dile getirmelerinin ve haklarının korunmasının sağlandığını kaydetti.

– "Artık uzun vadeli bazı eylemlerin devreye sokulması gerekiyor"

Katar Ulusal İnsan Hakları Kurumu Başkan Yardımcısı Mohammed Saif Al-Kuwari, insan hakları hareketinin küreselde eriştiği kazanımların bölgesel etkileri de olduğunu belirtti.

Al-Kuwari, insan haklarının her yerde aynı öneme sahip olduğunu aktararak, hem küresel hem bölgesel kaynakların eşit dağıtılması gerektiğini vurguladı.

Kırılgan ve ötekileştirilmiş yaşlılar, engelliler gibi grupların öncelikli hale gelmesi gerektiğinin altını çizen Al-Kuwari, uluslararası etkileşimler, bilimsel ve teknik gelişmelerin getirdiği çözümler doğrultusunda küreselleşmenin dikkate alınmasının önemini vurguladı.

Al-Kuwari, "Standartların oluşturulması, uzun vadeli kısıtlamaların olması lazım ki ulusal anlamda insan hakları istismar edilmesin. Uluslararası insan hakları sisteminin kısa vadede hedeflediği konular, artık uzun vadeli bazı eylemleri devreye sokmayı gerektiriyor." şeklinde konuştu.

– Erdoğan, Putin ve Zelenskiy'le görüşecek

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kapanış konuşmasında, "Bu programla yaklaşık bir yıldan beri çatışmada olan Rusya ve Ukrayna ombudsmanlarının bu toplantıda birlikte olmasını, ikili ve üçlü toplantılarda karşılıklı diyalog içinde olmalarını amaçlamıştık." dedi.

Malkoç, Rusya ve Ukrayna ombudsmanları Dmytro Lubinets ve Tatiana Moskalkova ile görüştüklerini ve insani koridorun açılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çaba ve destek taleplerini ilettiklerini söyledi.

Şeref Malkoç, "Bugün veya yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bu anlamda görüşme yapacak." diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.