Kırgızistan'da 1. Halk Kurultayı toplandı - Haber 1Haber 1

Kırgızistan'da 1. Halk Kurultayı toplandı

Kırgızistan'da 1. Halk Kurultayı toplandı

25 Kasım 2022 - 13:40

ABONE OL

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan'da, ülkenin gündemindeki konular hakkında tavsiye kararı alma yetkisine sahip 1. Halk Kurultayı toplandı.

Başkent Bişkek'te başlayan Halk Kurultayı'na Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev, Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, Başsavcı Kurmanbek Zuluşev, kabine üyeleri ve milletvekilleri katıldı.

Ülke içinden ve dışından 148'i kadın 924'ü erkek olmak üzere toplam 1072 delegenin katılımıyla başlayan kurultayda 20 kişiden oluşan Aksakallar Konseyi ile sayım komisyonu oluşturuldu.

Kurultayda Cumhurbaşkanı Caparov iktidarının, son iki yılda yürüttüğü çalışmalarla ilgili detaylı bilgilerin verildiği belgesel gösterildi.

Caparov, delegelere hitaben yaptığı konuşmada, “Kurultay, atalarımızdan miras kalan en adil, en geleneksel ve en değerli kamu yönetimi kurumudur.” dedi.

"Tarihimizde devletin geleceğinin halk kurultayı aracılığıyla belirlendiği pek çok vaka vardır." ifadesini kullanan Caparov, atalardan kalan geleneği unutmadan, halkı iktidarla yakınlaştıran kurultay müessesesini yeniden kurmayı amaçladıklarını belirtti.

Caparov, Halk Kurultayı'nın Kırgız devletini güçlendireceğine olan güvenini dile getirerek "Bu kurultayın, vatandaşların fikirlerini dile getirme ve devletimizin büyüme ve gelişme yollarını tartışma fırsatı bulacağı büyük bir Halk Meclisi olduğunu söylersem yanılmam.” diye konuştu.

Ekonomik zorluklara rağmen bu yıl Kambar-Ata-1 Hidroelektrik Santrali'nin (HES) inşaatına başladıklarını hatırlatan Caparov, ülkeyi enerji krizinden mutlaka çıkaracaklarını ve elektriği dışarıdan satın almak yerine ihraç eden lider ülke olacaklarını ifade etti.

Caparov, ekonomik fayda getirecek Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolu projesini başlatmak için Kırgız ve Çin uzmanların saha çalışmalarına başladıklarını bildirdi.

Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, ülke ekonomisinin bu yılın ocak-eylül döneminde yüzde 7 büyüdüğünü belirterek "Devlet bütçemiz son 2-3 yılda 2-3 kat arttı. Ülkede 10 yılda 353 okul inşa edildiyse son 2 yılda 140 okul inşa edildi." diye konuştu.

Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev de anayasada belirtilen kurultayın statüsü ile ilgili kanunun kabul edilmesi için çalışacaklarını ifade ederek Kırgız dilinin kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Delegelerin konuşmalarıyla devam eden 1. Halk Kurultayı sonuç bildirisinin kabul edilmesiyle yarın öğleden sonra sona erecek.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.