Kosova'da engellilere yönelik istismara karşı yürüyüş düzenlendi - Haber 1Haber 1

Kosova'da engellilere yönelik istismara karşı yürüyüş düzenlendi

Kosova'da engellilere yönelik istismara karşı yürüyüş düzenlendi

08 Aralık 2022 - 17:58

ABONE OL

PRİŞTİNE (AA) – Kosova'nın başkenti Priştine'de, engellilere yönelik istismara karşı yürüyüş düzenlendi.

Artpolis Merkezi adlı kuruluş tarafından düzenlenen eylem kapsamında, onlarca tekerlekli sandalyeli ve destekçisi, başkentteki Zahir Pajaziti Meydanı'ndan hükümet binasına kadar yürüdü.

"Yeter artık" sloganıyla gerçekleştirilen yürüyüşte göstericiler, "Benim engellerim, sana istismar etme hakkı vermiyor", "Yeter artık, becerilerimizi ihmal etme", "Sırf engelli olduğum için yapılan şiddete dur" yazılı pankartlar taşıdı.

Yürüyüşe katılan Prizren sakini Resmije Rahmani, yaptığı açıklamada, "Yeter artık" sloganının, kadın düşmanlığına, ırkçılığa, cinsiyetçiliğe, tacize ve her türlü şiddete karşı çıkan ve bunları kınayan isyanın sesi olmayı amaçladığını ifade etti.

Sessizliğin çözüm olmadığını ve her türlü şiddetin ve adaletsizliğin bildirilmesi gerektiğinin altını çizen Rahmani, "Sadece beraber oldukça şiddetle ve eşitsizlikle mücadele edebiliriz. Sadece beraber oldukça sosyal ve cinsiyet eşitliğine yakın olabiliriz. Yeter artık; istismar, duvarlar içine gizlenemez." diye konuştu.

Kosova'da devlet kurumları tarafından 2022, engelliler yılı olarak ilan edildi. Ülkede, nüfusun yüzde 10'una tekabül eden yaklaşık 200 bin engelli bulunuyor.

Ülkedeki yasalar, kurumlarda her 50 çalışandan birisinin engelli olmasını öngörüyor.

Kosova Meclisindeki milletvekilleri, çoğu kez bu yasanın pratikte uygulanmadığına işaret ediyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.