Kosovalı öğrenciler ülkede Sırp Belediyeler Birliği kurulmasını ihtimalini protesto etti - Haber 1Haber 1

Kosovalı öğrenciler ülkede Sırp Belediyeler Birliği kurulmasını ihtimalini protesto etti

Kosovalı öğrenciler ülkede Sırp Belediyeler Birliği kurulmasını ihtimalini protesto etti

15 Şubat 2023 - 21:30

ABONE OL

PRİŞTİNE (AA) – Kosova’da "Sırp Belediyeler Birliği" kurulması ihtimalinin gündeme gelmesi Hasan Priştine Üniversitesi Öğrenci Parlamentosunun girişimiyle yüzlerce öğrenci ve vatandaş tarafından protesto edildi.

“Birlik kurulamaz!", “Bizi Bosnalaştıracak birliği kabul etmiyoruz!”, “Başka vatanımız yok” yazılı pankartlar açan ve Sırbistan aleyhinde sloganlar atan protestocular, Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmaması yönünde çağrıda bulundu.

Öğrenci Parlamentosu'ndan Albe Lala, Sırbistan'ın Arnavutlarla ilgili olarak bir suç geçmişi olduğunu ve Arnavutların yaşadığı toprakları tarihsel olarak böldüğünü söyledi.

Kosova'nın barışını ve toprak bütünlüğünü ihlal eden Sırp çoğunluğa sahip bir birliğin kurulmasını kabul etmediklerini belirten Lala, "Bu tek etnikli birlik Anayasa'mıza aykırıdır. Bu birlik Kosova’daki Sırpların haklarını ilerletmez, aksine onları kullanarak Sırbistan'ın Kosova'da yayılmasını ve kaçınılmaz olarak istikrarsızlığı yaratır.” ifadesini kullandı.

Kosova'da çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına ilişkin anlaşma, Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda 2013'te Kosova ile Sırbistan arasında imzalanmış ancak uygulamaya konulamamıştı.

– Kosova-Sırbistan müzakereleri

AB, Kosova ile Sırbistan'ın Birliğe entegrasyon sürecinin ilerlemesi için iki ülke arasındaki sorunları giderebilecek nihai bir anlaşmaya varılmasını şart koşuyor.

Taraflar, son olarak ABD ile AB'nin tüm üyelerince desteklenen, kamuoyunda "Fransız-Alman Planı" olarak bilinen metin üzerinde müzakere yürütüyor.

Medyaya sızdırılan plana göre, Kosova'nın, ülkede çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına izin vermesi gerekiyor.

Başbakan Kurti, şubat başında, Sırp Belediyeler Birliği kurulmasını, sunduğu birkaç şartın karşılanması halinde değerlendirebileceğini kaydetmişti.

Sırbistan'dan ise Kosova'nın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ve uluslararası kuruluşlara üye olmasına izin vermesi talep ediliyor.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

AB yetkilileri, Fransız-Alman Planı müzakerelerinin ilkbahar aylarında tamamlanmasını umuyor.​​​​​​​

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.