Lübnan Başbakanı, Körfez ülkeleriyle krize yol açan Kardahi'ye "fedakarlık yap" çağrısını yineledi - Haber 1Haber 1

Lübnan Başbakanı, Körfez ülkeleriyle krize yol açan Kardahi'ye “fedakarlık yap” çağrısını yineledi

Lübnan Başbakanı, Körfez ülkeleriyle krize yol açan Kardahi'ye “fedakarlık yap” çağrısını yineledi

04 Kasım 2021 - 14:40

ABONE OL

BEYRUT (AA) – Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Körfez ülkeleriyle krize sebebiyet veren Enformasyon Bakanı George Kardahi'ye, ülkenin menfaatini önde tutan bir tutum sergilemesi çağrısını tekrarladı.

Mikati, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile "Suudi Arabistan ile yaşanan krizin çözümü için" Baabda Sarayı'nda düzenlediği toplantı sonrası kamuoyuna yönelik bir basın açıklaması yaptı.

Suudi Arabistan'ın Yemen'deki iç savaşta üstlendiği role getirdiği eleştiriyle diplomatik ve ticari krize yol açan Kardahi'ye seslenen Mikati, "Enformasyon Bakanı George Kardahi'ye, vicdanına tahakküm etmesi ve popülist sloganlara göre değil ülkenin ulusal menfaatlerine uygun tavır alması çağrımı yineliyorum." dedi.

Mikati, Lübnan'ın, Kardahi'nin şahsi duruşu nedeniyle Körfez ülkelerinin yaptırımına maruz kaldığını söyledi.

Lübnan'ın Arap dünyasından koparılması girişimlerine de değinen Mikati, "Lübnan'ın başta Suudi Arabistan olmak üzere Arap bağrından koparılacağını düşünenler yanılıyor." diye konuştu.

Mikati, 30 Ekim'de, Kardahi’ye ulusal çıkarları gözeterek uygun bir karar alması teklifinde bulunmuştu.

Kardahi ise söz konusu ifadeleri bakan olmadan önce söylediğini, istifasının da söz konusu olmadığını bildirmişti.

– Lübnan Enformasyon Bakanı'ndan Riyad'a Yemen suçlaması

Lübnan Enformasyon Bakanı George Kardahi, daha önce katıldığı ve 27 Ekim'de yayınlanan bir televizyon programında Husiler ve Yemen'e ilişkin bir soru üzerine Riyad'ı suçlayıcı ifadeler kullandığı bir değerlendirmede bulunmuştu.

"Hizbullah gibi Husilerin de silahlı bir örgüt olarak kendi toprağını savunduğunu düşünüp düşünmediğine" ilişkin soruya Kardahi, "Tabii ki toprağını koruyor. Şahsi görüşüm, Yemen'de bu savaşın sona ermesi gerekiyor. Savaş uçaklarıyla evler, binalar, köyler ve şehirler saldırılara maruz kalıyor." yanıtını vermişti.

Kardahi'nin bu ifadeleri üzerine Başbakan Necib Mikati, yazılı açıklama yayımlamıştı.

Açıklamada, Kardahi'nin bakanlık görevine başlamadan önce bir televizyon programında Yemen'le ilgili bazı ifadeler kullandığı, bunun hiçbir şekilde şu anki konumunu yansıtmadığı belirtilmişti.

Kardahi'nin açıklamalarının reddedildiği vurgulanırken söz konusu ifadelerin hiçbir şekilde Lübnan'ın Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile olan siyasetini yansıtmadığı kaydedilmişti.

Ancak Kardahi'nin açıklamaları üzerine Suudi Arabistan, Bahreyn 29 Ekim, Kuveyt ve BAE 30 Ekim, Yemen de 2 Kasım'da Lübnan'daki büyükelçisini geri çağırmıştı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.