Özbekistan Dışişleri Bakan Vekili Saidov, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü - Haber 1Haber 1

Özbekistan Dışişleri Bakan Vekili Saidov, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü

Özbekistan Dışişleri Bakan Vekili Saidov, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü

01 Mart 2023 - 11:45

ABONE OL

TAŞKENT (AA) – Özbekistan Dışişleri Bakan Vekili Bahtiyar Saidov, temaslarda bulunmak üzere Taşkent'te bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

Saidov, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Blinken ile görüşmesinde iş çevreleri için daha iyi koşulların oluşturulması, Özbekistan'ın insan kaynakları potansiyelinin geliştirilmesi, Orta Asya’da bölgesel güvenliğin güçlendirilmesi ve diğer konularda çabaların birleştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Saidov, ayrıca ABD hükümetinin Özbekistan Devlet Başkanı'nın reform sürecindeki sarsılmaz ve tam desteğini çok takdir ettiklerini belirterek, bu görüşmenin verimli geçeceğini umduğunu aktardı.

ABD hükümetinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre de görüşmede Saidov, Blinken'in ülkesini ilk kez ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ziyaretin ikili ilişkileri daha da geliştireceğine inandığını belirtti.

Geçen ay Özbekistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkilerin 31. yıl dönümünün kutlandığını, bu dönem içerisinde ikili işbirliğinin ve Orta Asya-ABD diyaloğu "C5+1" de dahil bölgesel işbirliğinin tüm alanlarda önemli ölçüde arttığını ifade eden Saidov, tarafların müreffeh, istikrarlı ve huzurlu bir Orta Asya için ortak önceliklere sahip olduğunu vurguladı.

Saidov, ABD yönetiminin, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ülkenin kalkınması, hukukun üstünlüğü, insan hakları, komşularla iyi ve dostane ilişkileri derinleştirmeyi amaçlayan reform sürecine verdiği desteği önemli bulduklarını sözlerine ekledi.

Özbekistan’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Blinken da dün Kazakistan’ın başkenti Astana’da hem ikili hem de C5+1 formatında ortak sorunlar ve amaçlarla ilgili görüşmeler gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Blinken, ayrıca Özbekistan ile dinamik ilişkileri, ülkenin C5+1'deki rolünü, giderek gelişmekte olan ikili işbirliğini ve Özbek yönetiminin reform sürecini takdir ettiklerini belirtti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.