Özbekistan'da Ahıska Türklerinin kurduğu Türk Milli Kültür Merkezi 25. yılını kutluyor - Haber 1Haber 1

Özbekistan'da Ahıska Türklerinin kurduğu Türk Milli Kültür Merkezi 25. yılını kutluyor

Özbekistan'da Ahıska Türklerinin kurduğu Türk Milli Kültür Merkezi 25. yılını kutluyor

12 Kasım 2022 - 17:10

ABONE OL

TAŞKENT (AA) – Özbekistan'da Ahıskalı Türklerin kurduğu "Özbekistan Türk Milli Kültür Merkezi"nin 25. yılı çerçevesinde konferans düzenlendi.

Alişir Nevai Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesinde yapılan "Özbek-Türk kültürel ve beşeri işbirliğinin yeni dönemi ve gelişme istikballeri" konulu bilimsel konferansa, Özbekistan Bakanlar Kurulu Uluslararası İlişkiler ve Yabancı Ülkelerle Dostluk İlişkileri Komitesi Başkanı Rüstem Kurbanov, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, TBMM Türk-Özbek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Osman Mesten, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, Özbekistan Türk Milli Kültür Merkezi Başkanı Ömer Salman ve Özbek ve Türk bilim insanları katıldı.

Konferansta konuşan Kurbanov, Özbek toplumunun ayrılmaz bir parçası olan kardeş Ahıska Türklerinin ülkenin kalkınması yolundaki katkılarının önemli olduğunu belirterek, merkezin kuruluş yıl dönümünü kutladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ahıska muhaciri bir ailenin çocuğu olarak 14 Kasım 1944'te Ahıska'dan sürgün edilen Ahıska Türklerini bağrına basan kardeş Özbek halkına minnet ve şükran dileklerini dile getirerek, "Allah medeniyet beşiğimiz Özbekistan devletini ve halkını korusun ve yüceltsin." dedi.

Topçu, 1800'lü yıllarda Çarlık Rusya ile başlayan ve 1944'te Sovyet Rusya ile devam eden sürgün, zulüm ve soykırım uygulamaları sonucu Türk soylu halklardan Ahıska Türklerinin halen 9-10 ülkede yaşamakta olduğunu kaydederek, Ahıska Türklerinin yaşadıkları her ülkenin birliğine ve dirliğine, çalışkanlıkları, yüksek ahlakları ve üstün vefaları ile önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Ahıska Türklerinin tarihi sorunlarının bugüne kadar insan hakları ile ilgili hiçbir uluslararası kuruluştan kayda değer bir ilgi görmemesinin üzücü olduğunu dile getiren Topçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat BM ve demokrasi havarisi ülkeler bu kardeşlerimizin tarihi hak ve hukuklarına sahip çıkmasalar da onların yanında Türkiye ve Türk milleti vardır. Onların her meselesi Türk devletinin ve milletinin de meselesidir. Türkiye devleti ve milletiyle Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 6 devlet bir millet olduğumuz bütün Türk soylu halkların ve dini, dili ne olursa olsun bütün mazlum ve mağdurların yanındadır.”

Topçu, Özbekistan Türk Milli Kültür Merkezi’nin 25. yılını kutlayarak, kuruluşunda emeği geçen kardeş Özbekistan devletinin yöneticilerine teşekkür etti.

– "Dünyanın en çilekeş insanları"

TBMM Türk-Özbek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Osman Mesten, Ahıska Türklerinin 1944’te Özbekistan’a ve diğer Orta Asya ülkelerine sürgün edildiğini anımsattı.

Mesten, Ahıska Türklerinin bu ülkelerde dağınık bulunmalarına rağmen dini ve milli değerlerinden hiç taviz vermeden, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde yaşayan, Türk dünyasının en çilekeş insanları olduğunu kaydetti.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, yaşadıkları topraklardan sürgün edilen Ahıska Türklerine Özbekistan ve bölge halklarının kucak açtığını anımsatarak, bugün 25. yılını kutlamakta olan merkezin bunun bir örneği olduğunu belirtti.

– "Merkezi, Taşkent Büyükelçiliği olarak her zaman destekliyoruz"

Büyükelçi Bekar, bugün kuruluşunun 25. yılını kutlayan Türk Milli Kültür Merkezi’nin 1997 yılında Özbekistan genelinde örgütlenmeye başladığını belirterek, Özbekistan’da yaşayan 70 bini aşkın Ahıska Türkü'nün milli kimlik bilincini daha da geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyan merkezin, kurulduğundan beri çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu ve bunu Taşkent Büyükelçiliği olarak her zaman desteklediklerini vurguladı.

Ahıska Türklerinin yaşadıkları Özbekistan’ın barış ve istikrarına, kalkınmasına sürekli katkı sunduğunu dile getiren Bekar, "Ahıskalı kardeşlerimize zamanında kapılarını açarak, bağırlarına basan Özbekistan’a, Özbek yöneticilere ve Özbek halkına minnettar olduğumuzu belirtmek isterim." dedi.

Bekar, "Kardeşlik hukukuna dayalı kapsamlı stratejik ortağımız olan Özbekistan’da Türk Milli Kültür Merkezi’nin kuruluşunun 25. yıl dönümünü düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Salman, "Bizi en çok kabul eden, bağrını açan Özbekistan olmuştur. 83 bin Ahıskalı Özbekistan’a gelmiştir. Ahıska Türklerine bağrını açan Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan’a teşekkür ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Salman, Ahıska Türklerinin yaşadıkları Özbekistan’ın barış ve istikrarına, ekonomisi ve kalkınmasına çalışarak katkılarını sağlamaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.