Romanya Milli Günü Ankara'da kutlandı - Haber 1Haber 1

Romanya Milli Günü Ankara'da kutlandı

Romanya Milli Günü Ankara'da kutlandı

01 Aralık 2022 - 23:45

ABONE OL

ANKARA (AA) – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, güçlü bağlara sahip Türkiye ile Romanya'nın yakın ilişkiler içerisinde olmasının bölgelerindeki sorunların çözülmesinde önemli katkı sağladığını belirtti.

Romanya Milli Günü münasebetiyle Ankara'da bir otelde kutlama programı düzenledi.

Programa Bakan Soylu, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Ştefan Tinca'nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

İki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan programda, Romanya'yı anlatan kısa tanıtım filmi gösterildi.

Soylu, konuşmasında, salondakilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selam ve sevgileri ile Romanya Milli Günü'nü kutlama mesajını iletti.

– "Romanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geldiği nokta övünç kaynağıdır"

Karadeniz'in çevresinde bulunan Türkiye ve Romanya'nın ortak tarih, kültür ve medeniyetine işaret eden Soylu, iki ülke arasındaki samimiyetin ölçüsünün kardeşlik ve dostluk olduğunu vurguladı.

Soylu, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada ve Balkanlarda dostluk, kardeşlik ve barışa ihtiyaç olduğunun altını çizerek "Bu nedenle Romanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geldiği nokta iftihar vesilesi, övünç kaynağıdır. Bunu mutlulukla ifade ediyorum ki Romanya, Güney Doğu Avrupa'daki en büyük ticari ortağımızdır. Her iki ülkenin liderleri tarafından belirlenen hedef 10 milyar dolar, bugünkü geldiği nokta ise 7 milyar dolardır. Bugün Romanya'da kayıtlı, hizmet veren 17 bin firmamızın 7 milyar dolar civarında yatırımı bulunmaktadır." dedi.

Romanya'da yaşayan ve çalışan Türklerin orayı ikinci evleri olarak gördüğünü söyleyen Soylu şunları kaydetti:

"Romanya'daki Türk-Tatar Topluluğu da asırlara yayılan mevcudiyeti ile ülkelerimiz arasında güçlü bir bağ oluşturmaktadır. Romanya'nın bu gururlu vatandaşlarının, aynı zamanda tarihi kimlik ve kültürlerini koruduklarını görmekten de büyük memnuniyet duyuyoruz. Böylesine güçlü bağlara sahip bölgenin iki dost devleti olarak yakın ilişkiler içerisinde olmamız, bölgemizdeki sorunların çözülmesinde önemli katkılar sağlamaktadır."

Soylu, iki ülkenin gelişen ilişkilerine paralel olarak İçişleri Bakanlıkları arasındaki diyaloğun da güçlendiğini söyledi. Bakan Soylu, Romanya Milli Günü'nü tebrik etti.

Büyükelçi Tinca ise Türkiye ile ülkesi arasındaki yakın ilişkiye değinerek iki ülkenin Karadeniz ve Güney Doğu Avrupa'da iyi ortak olduklarını ve NATO'da güçlü müttefiklik ilişkileri bulunduğunu belirtti.

Romanya ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacminin bu yıl sonunda 10 milyar doları aşmasını beklediğini dile getiren Tinca, iki ülkenin ilişkileri genişletmek ve uzun süreli stratejik faaliyetlere imza atmak için birlikte çalıştığını ifade etti.

Tinca, iki ülkenin Karadeniz coğrafyasında büyüme ve gelişmenin motoru haline gelebileceğini bildirdi.

Türkiye-Romanya ilişkilerinin karşılıklı saygıya dayandığını işaret eden Tinca, bunun da iki ülke ilişkilerindeki önemli bir değer olduğuna vurgu yaptı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.