Silivri Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi açıldı - Haber 1Haber 1

Silivri Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi açıldı

Silivri Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi açıldı

09 Kasım 2022 - 19:45

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapımı tamamlanan Silivri Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi düzenlenen törenle hizmete girdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, törende yaptığı konuşmada, İstanbul'un dere yataklarını korumayı, geliştirmeyi ve özellikle yeşil alanları yaşam vadilerine dönüştürmeyi çok önemsediklerini söyledi.

Bunun için yoğun çaba içerisinde olduklarını anlatan İmamoğlu, açılışı yapılan tesisin kendi kategorisinde Avrupa'nın en büyük çöp sızıntı suyu arıtma tesisi olduğunu belirterek, bu projeyi hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını kaydetti.

Anadolu Yakası'ndaki Şile Kömürcüoda'daki çöp depolama alanında da benzer bir tesisin inşasına başlayacaklarını dile getiren İmamoğlu, şöyle konuştu:

"Bir yılı biraz aşkın bir imalat süresiyle oradaki bu sorunu da sıfırlamış olacağız. Kömürcüoda, yıllardır var. Oradaki çöp sızıntı suyu sorunu, sadece orada lokal bir alanda kalmıyor. Burada olduğu gibi denize kadar etraftaki doğayı kirleten bir kavramı Kömürcüoda'da da bertaraf edebilmenin inşallah gururunu yaşayıp, Anadolu Yakası'nda da sorunu sıfırlamış olacağız."

Bu projelerin, İstanbul gibi atıkların yüzde 68'inin düzenli depolamayla bertaraf edilmesi yönteminin ortaya konulduğu bir şehirde önemli yatırımlar olduğuna değinen İmamoğlu, "Biz de yönümüzü sıfır atığa doğru çevirmiş bir şehir olarak, umuyorum ki çok hızlı hareketlerle 21. yüzyıla yakışan bir şehir olmayı başaracağız." ifadelerini kullandı.

– "Depolama yöntemi sürdürülebilir değil"

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise Avrupa Yakası'ndaki evsel vesaire atıkların tamamının Seymen Atık Bertaraf Tesisleri'nde depolandığını belirterek, depolama yönteminin sürdürülebilir olmadığını kaydetti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının "sıfır atık" kampanyasına dikkati çeken Yılmaz, ilçe ve büyükşehir belediyeleri ile Bakanlığın el ele gönül gönüle verip vatandaşların da duyarlılığıyla çöp miktarının azaltılmasının en önemli görevlerinden biri olması gerektiğini vurguladı.

Yılmaz, Seymen Atık Bertaraf Tesisleri'nin evsel atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi ihtiyacına bağlı olarak 2015'te inşa edildiğini belirterek, çöp gazından enerji üretme ve çöp sızıntı suyu arıtma tesisinin projelendirilerek altyapının oluşturulduğunu ve etaplar halinde yapılmaya başlandığını anlattı.

Volkan Yılmaz, projede emeği geçen eski İBB Belediye Başkanı merhum Kadir Topbaş ile merhum Mustafa Canlı'yı anarken, tesislerin yapımında finansal desteğini esirgemeyen İBB Meclisi üyelerine, bürokratlara ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na teşekkür etti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.