Slovenya Cumhurbaşkanı Pirc Musar, ilk resmi ziyaretini Hırvatistan'a yaptı - Haber 1Haber 1

Slovenya Cumhurbaşkanı Pirc Musar, ilk resmi ziyaretini Hırvatistan'a yaptı

Slovenya Cumhurbaşkanı Pirc Musar, ilk resmi ziyaretini Hırvatistan'a yaptı

01 Şubat 2023 - 18:30

ABONE OL

ZAGREB (AA) – Slovenya Cumhurbaşkanı Natasa Pirc Musar, Hırvatistan'a yaptığı ziyarette, "Batı Balkan ülkelerinin geleceğinin Avrupa Birliği (AB) olduğunu" söyledi.

Cumhurbaşkanlığı görevine Aralık 2022'de gelen Musar, ilk yurt dışı ziyaretini Hırvatistan'a gerçekleştirerek başkent Zagreb'de mevkidaşı Zoran Milanovic ile bir araya geldi.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Pirc Musar, Hırvatistan ile Slovenya'nın Bosna Hersek'in AB üyelik yolunda etkin rol oynadığını belirterek, bölge ziyaretlerine devam edeceğini duyurdu.

Pirc Musar, Brdo-Brijuni Süreci'nin bir sonraki toplantısının yıl sonunda Kuzey Makedonya'da yapılacağını anımsatarak, toplantıda bölge ülkelerinden göç eden genç neslin odak noktası olacağını belirtti.

Batı Balkan ülkelerinin geleceklerinin AB olduğunu aktaran Pirc Musar, üyelik sürecinin her ülke için canlı olduğunu sözlerine ekledi.

– Milanovic'ten Kosova değerlendirmesi

Milanovic de Bosna Hersek'in geçen aylarda AB aday ülke statüsü aldığını anımsatarak, Brdo-Brijinu Süreci kapsamında bu yıl yapılacak toplantının geçen 2 yıla oranla sonuç bildirgesiyle tamamlanacağını temenni ettiğini söyledi.

Hafta başında yaptığı "Kosova uluslararası kurumlarla birlikte ilhak edildi" açıklamasını da değerlendiren Milanovic, "Birçok şey yazıldı, çizildi. Sırbistan, Kosova'sız kaldı da diyebilirdim ki öyle oldu. Sırbistan, Kosova'yı isteyerek vermedi. Savaşta kaybetti. Kosova, o arada tanınan bir ülke oldu. Hırvatistan da Kosova'yı tanıyan ilk ülkelerden." dedi.

Milanovic, Sırbistan'ın da AB'ye dahil olabilmesi için bazı tutumlarını değiştirmesi gerektiğini ifade ederek, "Ukrayna'daki durum, Sırbistan'ın sonunda aldatılan bir aşık olduğunun farkına varacağı bir Sırp-Rus aşkıdır. Rusya, Ukrayna'da bir şeyler deniyor. Kosova meselesi de burada sivriliyor." diye konuştu.

Rusya'nın, Ukrayna'da yaptıklarını "yasal" hale getirebilmek için eninde sonunda Kosova'yı tanıyacağını savunan Milanovic, "Sırbistan da bir şekilde Kosova'yı tanıyacaktır. Kosova da ülkenin kuzeyinde Sırp Belediyeler Birliğini kuracak." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, Avrupa Birliği arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.