Taksim Meydanı'nda yaya ve sürücülere "güvenli trafik" bilgilendirmesi yapıldı - Haber 1Haber 1

Taksim Meydanı'nda yaya ve sürücülere “güvenli trafik” bilgilendirmesi yapıldı

Taksim Meydanı'nda yaya ve sürücülere “güvenli trafik” bilgilendirmesi yapıldı

07 Mayıs 2022 - 13:40

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – "Karayolu Trafik Haftası" dolayısıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü koordinesinde Taksim Meydanı'ndaki yaya geçitlerinde vatandaşlara ve sürücülere bilgilendirme yapıldı.

İçişleri Bakanlığınca, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve diğer paydaşların katılımıyla 7­-13 Mayıs'ta Trafik Haftası'nın illerde çeşitli etkinliklerle kutlanmasına ilişki valiliklere genelge gönderildi.

Bu kapsamda ülke genelinde "Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik" mottosunun etkin olarak kullanılması ve tanıtılması amacıyla eş zamanlı düzenlenen etkinliklerden biri de Taksim Meydanı'ndaki yaya geçitlerinde gerçekleştirildi.

Söz konusu mottonun "Yaya yolunda ilerle", "Görünür ol", "Trafik ışıklarını takip et", "Yaya geçidi kullan", "Yola odaklan" başlıkları altında hazırlanan broşürler vatandaşlara, "Dikkat hayat çıkabilir" yazılı broşürler de sürücülere dağıtıldı.

Etkinliğe katılan İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş da yayaları bilgilendirerek, sürücüleri yaya geçitlerinde dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İstanbul Vali Yardımcısı Çiçekli, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, trafik kazalarını önlemek için bu yıl Karayolu Trafik Haftası dolayısıyla "Öncelik yayanın, öncelik hayatın" sloganıyla özellikle yayaların güvenliği konusunu ele aldıklarını anlattı.

Çiçekli, etkinlik kapsamında yayalara bir takım hatırlatmalarda bulunduklarını aktararak, "Trafikte ve sokakta ilerlerken öncelikle yaya yolundan ilerleyin, diyoruz. Görünür olun, diyoruz. Çünkü görünür olmak trafik kazalarında can güvenliği bakımından oldukça mühim. Trafik ışıklarına muhakkak riayet edin, diyoruz. Bir diğer önemli başlık yaya geçidini kullanalım. Yaya geçidi dışında başka bir geçit olmayan yerde can güvenliğinizi riske atacak bir takım şeyleri yapmayalım istiyoruz. Ve yola odaklanmak gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

İstanbul'da gerçekleşen kazalara ilişkin son 3 yılın istatistiklerine değinen Çiçekli, şu bilgileri verdi:

"İlimizde meydana gelen ölümlü kazaların yüzde 37'si yayaların hayatını kaybetmesiyle ve yaralamalı kazaların da neredeyse yüzde 20'si yine yayaların yaralanmasıyla sonuçlanan kazalar. Bu, 2020-2021 ve 2022'nin ilk 5 ayında aşağı yukarı bu ortalamada. Dolayısıyla yayalar, trafikteki can güvenliği bakımından neredeyse istatistiklerin 3'te 1'ine teşkil ediyor. Bu bakımdan yaya güvenliğini önemsiyoruz. Yayalarımıza karşı sürücülerimizin duyarlı olmasını, bir bilinç oluşmasını arzu ediyoruz. Bu bakımdan bir faaliyet içerisindeyiz."

– Simülasyon aracıyla "emniyet kemeri"nin önemi vurgulandı

Ayrıca, Bakanlığın "Bi hareketine bakar hayat" sloganlı kampanyası kapsamında da alana simülasyon aracı yerleştirilerek trafikte emniyet kemeri takılmasının önemi vurgulandı. Konuya dair dağıtılan broşürlerde de emniyet kemeri kullanımı kaza sonrası can kaybı riskinin yüzde 45, ağır yaralanma riskinin yüzde 60 oranında azaldığına dikkati çekildi.

Vatandaşlar, simülasyon aracına binerek, emniyet kemeri taktıkları ve takmadıkları durumda, kaza anında neler olabileceğini uygulamalı olarak yaşadı.

Etkinliği takip eden basın mensupları da simülasyon aracını deneyimledi. Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabiri Zeki Günal, araçtaki deneyimine ilişkin, "Kemerliyken gayet güvendeydim. Sarsılma oldu ama hiçbir şekilde koltuğumdan hareket etmedim. Kemeri çıkardığımızda tamamen şartlar değişti." dedi. Bunun üzerine İl Emniyet Müdürü Aktaş da "Kemersiz asla araç kullanılmaması" uyarısında bulundu.

Uygulamaya, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanı Mehmet Yavuz, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Saraç ve Trafik Denetleme Şube Müdürü Murat Özbek de katıldı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.