Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi "Özel Korunaklı Destinasyon Alanı" ilan edildi - Haber 1Haber 1

Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi “Özel Korunaklı Destinasyon Alanı” ilan edildi

Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi “Özel Korunaklı Destinasyon Alanı” ilan edildi

21 Temmuz 2022 - 13:15

ABONE OL

EDİRNE (AA) -Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi, "Özel Korunaklı Destinasyon Alanı" ilan edildi.

Yerleşke üniversite yönetimince, korunup kollanması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına kurulan komisyon ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, yaptığı açıklamada alt ve üstyapı çalışmalarının tamamlanması ile alan için hazırlanan stratejik eylem planın da sonuna gelindiğini belirtti.

Komisyon tarafından alanın yönetimine dair kararlar alındığını ifade eden Tabakoğlu, şunları kaydetti:

"Karaağaç Yerleşkesi, 'Özel Korunaklı Destinasyon Alanı' ilan ettik, burası Edirne'nin en önemli tarihi ve turistik noktalarından birisi. Burası aynı zamanda bir sanat ve eğitim noktası. Karaağaç Yerleşkesi alanı bize kimi acı kimi tatlı anıları, tarihi yapıları, müzeleri ile ecdadımızdan emanet olduğu gibi biz de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirerek geleceğe taşımak adına birtakım projeleri hayata geçirmeye kadar verdik. Bilimsel, kültürel, sanatsal açılardan ve farklı noktalardan ele alacağımız bu plan doğrultusunda Karaağaç Yerleşkemiz, kent kültürüne katkı sunmaya, şehrin dinamiklerine değer katmaya devam edecek."

– Yerleşkede neler var

Kentin sayfiye alanlarından Karağaç Mahallesi'nde bulunan yerleşkede Lozan Anıtı, tarihi yapılar, tarihi kara tren lokomotifi, müzeler ve güzel sanatlar fakültesine bağlı birimler bulunuyor.

Yerleşkenin en dikkat çekici özelliği birbirinden estetik yapıları.

Bu yapıların arasında Mimar Kemaleddin tarafından neoklasik tarzda inşa edilen büyük tren istasyon binası dikkat çekiyor.

Binanın hemen arkasında ise, geçmişte İstanbul – Edirne – Pythio (Kuleliburgaz) seferini yapan ve 1971'de kapatılan hattı simgeleyen kara tren lokomotifi de yine yerleşkeye uğrayan yerli yabancı turistlerin fotoğraf çektirdiği önemli bir alan olarak öne çıkıyor.

Yerleşkede bulunan bir başka dikkat çekici nokta ise Lozan Anıtı'nın bulunduğu alan.

Lozan Antlaşması ile Karaağaç'ın tekrar Türkiye topraklarına kazandırılması ve diplomatik zaferi temsil eden anıt 1998 yılında yapıldı. Anadolu, Trakya ve Karaağaç'ı simgeleyen 3 sütun, elinde güvercin ve antlaşmayı simgeleyen belgeyi tutan bir kadın figüründen oluşan anıt yine yerleşkenin uğrak alanlarının başında geliyor.

İlhan Koman Resim ve Heykel, Milli Mücadele ve Lozan, Güngör Arıbal müzelerinin bulunduğu yerleşkede yapımı tamamlanan ve açılması beklenen Doğa Tarihi Müzesi de yer alıyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.