Tunus'ta kuraklık narenciye üretimini düşürdü - Haber 1Haber 1

Tunus'ta kuraklık narenciye üretimini düşürdü

Tunus'ta kuraklık narenciye üretimini düşürdü

02 Şubat 2023 - 15:20

ABONE OL

TUNUS (AA) – MEHMET AKİF TURAN – Tunus’ta son yıllarda artan kuraklıktan dolayı birçok tarım ürününün üretiminde ciddi düşüş yaşanıyor.

Başkent Tunus’un 50 kilometre güneybatısında yer alan Nabil kenti ve civarı Tunus’un “narenciye başkenti” olarak biliniyor.

Son yıllarda Tunus’ta etkisini artıran kuraklık nedeniyle kış meyvesi portakalın hasadı bu sene gecikmeli olarak yapıldı. Normalde aralık ayından itibaren sofradaki yerine alan portakal bu sene ancak ocak ayı başında toplanmaya başladı.

AA ekibi, Nabil’in Taklasa beldesinde uzun süredir narenciye üretimi yapan Muhammed el-Belali’nin çiftliğinde portakal hasadını yerinde görüntüledi.

– "Ağaçlardaki ürün zamanında olgunlaşmadı"

Tunuslu çiftçi Belali, yaklaşık 40 yıldır Nabil’de bu işle uğraşıyor.

Mandalina, portakal, limon gibi on binlerce narenciye ağacına sahip Belali, "43 hektarlık toprağımızda 33 farklı narenciye türü yetiştiriyoruz. Hektar başına bin ağacımız var. Her hektardan yaklaşık 60 ton ürün elde ediyoruz." dedi.

Tunus’un son yıllarda iklim değişikliğinden derinden etkilendiğini belirten Belali, "Bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı hem portakal üretiminde düşüş var hem de portakal hasadına geç başladık. Sıcak havaların ve kuraklığın etkisi ile ağaçlardaki ürün zamanında olgunlaşmadı." ifadelerini kullandı.

Narenciye ağaçlarının düzenli aralıklarla sulanması gerektiğine dikkati çeken Tunuslu çiftçi, şunları söyledi:

"Bizim toprakların olduğu yer neredeyse yarım ada sayılacak bir bölgede. Bu yüzden yer altı sularımızda bol miktarda tuz var. Bizim ihtiyacımız olan su ise yağışlardan elde edilecek tatlı su. Yetersiz su, ürünlerin olgunlaşmasını da kalitesini de doğrudan etkiliyor."

Belali, özellikle bu yıl barajlardaki doluluk oranının çok düşük seviyede kaldığını belirterek, yetkililere bu konuda ciddi tedbirler alma çağrısında bulundu.

– Ağaçların ömrü kısaldı

Tunuslu çiftçi, bu yıl kuraklığın yanı sıra ürünün hızlı bozulmasına neden olan portakal sineği ve tristeza virüsünün de yaygın olduğunu aktardı.

Tunus’taki narenciye üretiminin stabil kalması için hastalık ve kuraklığa dayanıklı ağaç cinslerinin yetiştirilmesi gerektiğine işaret eden Belali, "Güçlü bağışıklık sistemine sahip fidanlar hem daha kısa sürede hem de daha sağlıklı ürünlerin yetişmesine olanak veriyor. Burada toprağa kolayca uyum sağlayacak fidanların yetiştirilmesi için özel çalışmalar yapmak gerekiyor. Ağaçların ömrü eskisi gibi 50 yıl değil, artık 20-25 yıl ürün verdikten sonra ağaçları yeni fidanlar ile değiştiriyoruz." dedi.

– Narenciye üretiminde yüzde 17 düşüş bekleniyor

Tunus Tarım ve Balıkçılık Birliği yetkililerinden Bayram Hamade de ülkenin resmi haber ajansına yaptığı açıklamada, kuraklıktan dolayı bu yıl narenciye üretiminde yüzde 17 civarında düşüş öngörüldüğünü söyledi.

Narenciyenin önemli ihracat ürünlerinden biri olduğuna dikkat çeken Hamade, geçen yıl yaklaşık 280 bin ton olan üretimin bu yıl 200 bin ton civarında gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.