YEE ile Brunei Teknik Eğitim Enstitüsü arasında eğitim mutabakat zaptı imzalandı - Haber 1Haber 1

YEE ile Brunei Teknik Eğitim Enstitüsü arasında eğitim mutabakat zaptı imzalandı

YEE ile Brunei Teknik Eğitim Enstitüsü arasında eğitim mutabakat zaptı imzalandı

17 Ocak 2023 - 11:00

ABONE OL

ANKARA (AA) – Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Brunei Teknik Eğitim Enstitüsü (IBTE) arasında IBTE'den ve Türkiye'deki 209 üniversiteden öğrencilere ve akademisyenlere daha fazla gelişim ve keşif fırsatına erişim sağlamayı amaçlayan mutabakat zaptı imzalandı.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, IBTE Teknik Eğitim Direktörü ve CEO'su Hj Zamri Hj Sabli ve YEE adına Türkiye'nin Brunei Büyükelçisi Prof. Dr. Hamit Ersoy, dün, IBTE Sultan Saiful Rijal kampüsünde "Yükseköğrenimde İşbirliği Mutabakat Zaptını" imzaladı.

Bu kapsamda, iki ülkede de eğitim kurumları arasında uzun vadeli işbirliği için yasal çerçevenin hazırlanması amaçlanıyor.

IBTE, elçiliklerde, Brunei Teknoloji Üniversitesinde (UTB) ve Sultan Şerif Ali İslam Üniversitesinde (UNISSA) çalışanlara Türkçe dil kursu başlatacak.

YEE de Brunei'deki devlet ve özel okullarında, diğer ilgili eğitim kurumları ile kültür ve dil dersleri işbirliğini sağlamayı hedefliyor.

Yasal çerçeveyle eğitim ve araştırma alanında işbirliğine olanak sağlanırken bir ya da iki dönem için öğrencilere ve akademisyenlere katılımcı kuruluşlar arasında karşılıklı değişim fırsatı da sağlanıyor.

Söz konusu kurumsal işbirliği girişimleri ve değişim programlarıyla iki ülkede de akademisyen ve öğrenciler, sanat, dil, tarih ve kültür gibi pek çok akademik alanda işbirliği için daha çok fırsata sahip olacak.

İşbirliği projelerinin daha sonra konferans, seminer ve iki ülkeden de çeşitli kültürel performanslar gibi ortak faaliyetlere kolayca olanak sağlaması öngörülüyor.

Söz konusu anlaşma, Türkiye'nin "Yeniden Asya Girişimi" dış politika girişimine bağlılığını gösterirken politikanın dört ayağından ikisini oluşturan akademik işbirliğini güçlendirme ve halklar arasında etkileşimi geliştirmeyi hedefliyor.

– İki ülke arasındaki eğitim bağları geliştirilecek

Büyükelçi Ersoy, bu zaptın YEE ile Brunei eğitim kurumu arasında imzalanan üçüncü anlaşma olduğunu ve bundan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

İki ülke arasındaki eğitim bağlarını geliştirmeye çalıştıklarını belirten Ersoy, iki halk arasında daha fazla yenilikçi sosyal etkileşim sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Ersoy, söz konusu zapta ilişkin, "Mutabakat zaptından kurumlar, öğrenciler ve akademisyenler yararlanacak. Bu, daha fazla ortak eğitim, araştırma ve örnek uygulama sağlayacak." ifadeleri kullandı.

Büyükelçi Ersoy, Brunei vatandaşları ile işbirliği faaliyetlerini eğitim kurumları arasında genişletmeyi ve derinleştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Tüm dünyada işlevsel 63 kültürel merkezi bulunan YEE, Türk dilini ve kültürünü tanıtıyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.