AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Temsilcisi Lajcak: "Herhangi bir gerilimden kaçınmak istiyoruz" - Haber 1Haber 1

AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Temsilcisi Lajcak: “Herhangi bir gerilimden kaçınmak istiyoruz”

AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Temsilcisi Lajcak: “Herhangi bir gerilimden kaçınmak istiyoruz”

11 Mayıs 2023 - 13:21

ABONE OL

PRİŞTİNE (AA) – Avrupa Birliği (AB) Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, Kosova'nın kuzeyinde kimsenin çıkarına olmayan gerilimlerden kaçınmak istediklerini söyledi.

Lajcak, resmi ziyarette bulunduğu Kosova'da, Başbakan Albin Kurti tarafından kabul edildi.

Başbakan Kurti ile görüşmesinden sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Lajcak, görüşmede, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde atılacak yeni adımların ele alındığını söyledi.

Brüksel'de 2 Mayıs'ta gerçekleştirilen üst düzey görüşmenin ardından bundan sonraki adımlarla ilgili net bir anlayış oluşturmanın önemine işaret eden Lajcak, şu ifadeleri kullandı:

"Bir anlaşmamız ve (anlaşmanın uygulanma yol haritası) ekimiz var. Bu yüzden birinci adım, ikinci adım ve üçüncü adım konusunda net olmalıyız. Bu nedenle çok yoğun ama önemli bir tartışmanın amacı buydu. Bu öğleden sonra da ülkenin kuzeyine gideceğim ve oradaki durumu anlamak için yerel liderlerle görüşeceğim ve umarım ilişkilerin tamamen normalleşmesine ve anlaşmaların uygulanmasına yol açacak siyasi bir çözüm buluruz."

Gazetecilerin Kosova'nın kuzeyindeki duruma ilişkin sorularını yanıtlayan Lajcak, "Sadece bir normalleşme veya çatışma olabilir ve kesinlikle tamamen normalleşmeye odaklanmak istiyoruz. Bu nedenle herhangi bir gerilimden kaçınmak istiyoruz, bu kimsenin çıkarına değil." değerlendirmesinde bulundu.

Lajcak, Kosova'da çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde "Sırp Belediyeler Birliği" kurulabilmesi için Kosova hükümetinin önerdiği tüzük taslağının uygun olup olmadığına ilişkin, "AB için kabul edilebilir olan, Avrupa normlarına ve Avrupa değerlerine dayanan ve mevcut Avrupa modellerine uygun olandır." dedi.

Kosova Başbakanı Kurti de görüşmenin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Görüşmede, (Kosova ile Sırbistan arasında varılan) temel anlaşmanın bütünüyle uygulanması gerektiğini ve AB'nin Sırbistan'ı bu anlaşmanın sürekli ihlal edilmesinden sorumlu tutması gerektiğini vurguladım." ifadesine yer verdi.

Lajcak'ın Kosova ziyaretinin ardından yarın Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Öte yandan Lajcak, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin diyaloğun bir sonraki toplantısının 15 Mayıs'ta başmüzakerecilerin katılımıyla Brüksel'de yapılacağını duyurdu.

– Sırp Belediyeler Birliğinde anlaşma sağlanamadı

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

AB'nin arabuluculuğunda 18 Mart'ta Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde yaklaşık 12 saat süren müzakerelerde iki ülke ilişkilerinin normalleşmesini sağlayacak anlaşma konusunda mutabakata varılmıştı.

Kosova'da çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına ilişkin anlaşma, AB'nin arabuluculuğunda 2013'te Kosova ile Sırbistan arasında imzalanmış ancak uygulamaya konulamamıştı.

En son 2 Mayıs'ta Brüksel'de bir araya gelen Sırp ve Kosovalı liderler, Sırp Belediyeler Birliği noktasında anlaşmaya varılamadığını açıklamıştı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.