Bartın'da maden ocağında hayatını kaybedenlerin sayısı 41'e çıktı - Haber 1Haber 1

Bartın’da maden ocağında hayatını kaybedenlerin sayısı 41’e çıktı

Bartın’da maden ocağında hayatını kaybedenlerin sayısı 41’e çıktı

15 Ekim 2022 - 18:58

ABONE OL

Türkiye’yi yasa boğan Bartın faicasındaki kayıplar çoğalıyor. Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlama sonrasında hayatını kaybeden işçilerin sayısı 41’e yükseldi. Facianın gerçekleştiği madenin önünde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kader planına inandığımız için bunun dünü, bugünü, yarını olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır” dedi.

Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde dün saat 18.15 sıralarında yer altında patlama meydana geldi. Patlama sonrası hayatını kaybeden işçi sayısı 41’e yükseldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan incelemelerde bulunmak üzere maden faciasının yaşandığı Bartın’a geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, incelemelerinin ardından açıklama yaptı:

*Türkiye Taşkömürü İşletmeleri Amasra Maden Ocağında dün akşam saatlerinde meydana gelen patlama nedeniyle fevkalade milletçe üzgünüz.

*Patlamada hayatını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Yaralı olarak kurtulan ve tedavisi süren işçilerimize rabbimden acil şifalar diliyorum.

*Devletimiz madenin -300 ve -350 kotlarında yaşanan patlamanın hemen ardından tüm kurumlarını seferber etmek suretiyle kaza mahallindeki çalışmalara başlamıştır.

*Bir yandan arama-kurtarma faaliyetleri yürütülürken bir yandan da yaralı işçilerimiz ambulans helikopter ve uçak ambulanslarla sağlık kuruluşlarımızı nakledilmiştir.

*TTK’dan AFAD’a ve belediyelere kadar tüm kurumlarımız bir an önce işçilerimize ulaşmak için adeta zamanla yarışmışlardır.

*Bakanlıklarımız derhal olay yerine gelerek başlatılan çalışmaların koordinasyonunu üstlenmişlerdir.

*Biz de ilk andan itibaren İçişleri Bakanımla irtibat halinde olduk gece boyunca sürekli telefon görüşmelerimizi sürdürdük ve yapılması gereken atılması gereken adımları da sürekli atmanın gayreti içinde olduk.

*Elbette bu patlamanın nasıl yaşandığı varsa sorumlularının kimler olduğu yürütülecek idari ve adli soruşturma ile ortaya çıkacaktır.

“ŞEHİT SAYISI 41”

*Bu soruşturmalara çok yönlü olarak zaten başlanmıştır. Şu anki önceliğimiz yer altındaki işçilerimize ulaşmaktı ve en son 41’inci işçimize ulaştık. 40 olarak daha önce ilan edilmiş olan merhumlarımızın sayısı 41 olmuş oldu. Hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz.

*İnşallah mekanları cennet olsun. Her konuda olduğu gibi çalışma hayatında da önce insan diyoruz.

*İnsan hayatının güvende olmadığı hiç bir faaliyet bizim için muteber değildir. maden ocaklarımızda önemli sayıda ölümlerin olduğu kazaların yaşanmasını tabi ki kabul edemeyiz.

*Bizim mevcut bu tür ocaklarımızın içinde Amasra Kömür İşletmeleri bizim şu anda en ileri imkanlara sahip olan ocak olmasına rağmen birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil biz kader planına inanmış insanlarız.

AA

“BUNLAR HER ZAMAN OLACAKTIR”

*Kader planına inandığımız için bunun ne dünü bugünü ne de yarını olmayacaktır bunlar her zaman olacaktır bunu da bilmemiz lazım.

*Teknolojinin tüm kabiliyetlerini işletmeciliğin tüm mafiretlerini kullanarak maden kazalarını tarihe gömmek için çalışmalar içerisindeyiz.

AİLELERE YARDIM…

*Bir karar daha aldık. O da 500+500 olmak üzere devlet ve ilgili bakanlığımız bunun yanında sendika 200, Çalışma Bakanlığımız 100, Aile Bakanlığımız da 50 bin olmak üzere ailelere bu desteği vermiş olacağız.

*Ayrıca devlet olarak yapmamız gereken desteği de Kabine toplantısında belirleyerek onun da adımını atacağız.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN CENAZE TÖRENLERİNE KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden madencilerin cenaze törenlerine katıldı. Erdoğan, ilk olarak Makaracı Köyü’nde Rahman Özçelik’in cenaze törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da eşlik etti. Erdoğan ve beraberindekiler, acılı aileye başsağlığı diledikten sonra cenaze namazı kıldı.

Rahman Özçelik’in cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybeden 41 işçiye 24 saat dolmadan ulaşıldığını belirterek şunları söyledi:

* “Şu anda musallada bulunan Rahman kardeşimizi hakka uğurluyoruz. Rabbimize hamdolsun ki kendileri şnşallah şahadet makamına ulaşmak suretiyle rabbimizin sevgili habibine komşu oluyor. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

* Rabbime hamd ediyorum. Dün akşamdan bu yana 24 saati bulmadan neticeye varmış olmamız bizleri bu noktada rahatlattı. Çünkü Soma’da çok uzun sürmüştü. Ama burada 24 saati bile bulmadan 41 şehidimize ulaştık. Tabii yaralılarımız var, onların takipçisiyiz.

* İnşallah bütün kardeşlerimizin aileleri bizlere mirastır ve bu mirasa bizler devlet olarak sahip çıkacağız. Gerek devlet olarak gerek bakanlıklar olarak hepimizin destekleri olacak, bir de bizim yasal olarak vermemiz gereken destekleri de vereceğiz ve emanetlere de sahip çıkacağız.”

İkindi namazına müteakiben köy camiinde kılınan cenaze namazının ardından Rahman Özçelik’in cenazesi köy mezarlığında defnedildi.

Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra hayatını kaybeden maden işçisi Gürdal Serenli’nin, Serenli Mahallesi’ndeki cenaze törenine katıldı. Serenli’nin cenazesi de mahallede bulunan aile mezarlığına defnedildi.

BAKAN SOYLU’DAN CAN KAYBI AÇIKLAMASI: 40’A YÜKSELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez dün Bartın’ın Amasra ilçesinde gerçekleşen maden faciasına ilişkin son duruma ilişkin bilgi verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şunları söyledi: Madencilerimiz onların aileleri ve Türkiye’de bu mesleği yapan tüm madencilerimizin hem gözleri hem kulakları hem bütün kalbi buradaydı. Türkiye’nin bir çok yerinden gerek arama kurtarma için gerek yardım için tüm kurumlarımız hem bu konuya yetkin olan Enerji Bakanlığımızın tüm kurumları hem yardımcı ve destek hizmetleri için bulunan AFAD’dan Sağlık Bakanlığına kadar tüm kurumlarımız, ambulans uçaklarımızdan buradaki tüm sağlık personelimize kadar herkes seferber oldu. Arzu ederdik ve isterdik ki karşımızda hiç bir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim. Ancak o saatten itibaren yapılan çalışmalarda 300-350 metre yerin altında büyük bir seferberlik ve tüm arkadaşlar tarafından büyük bir çaba sarf edildi. Olay olduktan sonra da kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çalıştık. Sabah saat 07.30 itibarıyla gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yine orada bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimiz, arama kurtarmacalarımız, arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydu. Hepsine minnettarız. 40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralarımız da hastanelerde, 6’sı İstanbul’da Çam Sakura Şehir Hastanesi’ne, 5’inin 3’ü Bartın Devlet Hastanesi, 2’si ise özel hastanede, birisi taburcu oldu. 110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla, büyük bir bölümü de arama-kurtarma sonucu kurtarılmış oldu. Bir madencimizle ilgili bir belirsizliğimiz var. 40 madencimizin kimliği de belirlendi. Biraz sonrada yine geri kalan 14 madencimizin, şehidimizin kimliğini de kamuoyu ile paylaşacağız.

“ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA SONA YAKLAŞTIK”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaşanan patlama ile ilgili son bilgileri verdi…

Konuşmasının bir bölümünde zorlandığı görülen Bakan Dönmez, duygusal anlar yaşadı…

Bakan Dönmez, şunları söyledi: “Arama kurtarma çalışmalarında hemen hemen sona yaklaşmış durumdayız. Rabbim şehitlerin mekanını cennet eylesin. Arama kurtarma çalışmalarını başta TTK’nın tahlisiye ekipleri yaptı. Kendi arkadaşlarını kurtarmak için ellerinden geleni yaptılar. Saatlerce kaybolan arkadaşlarımızı aranması durumları da oldu. O arkadaşların, arkadaşlarını canlı çıkarması durumundaki sevinçleri de yaşadılar. Onlarla sevildik ve üzüldük. Belirsizliğin söylendiği arkadaşımızı da arama çalışmaları sürüyor. Galeride süren yangın da büyük oranda kontrol altına alındı, sabah saatlerinde 14 kardeşimiz o bölgeden çıkarıldılar. AFAD’ımıza, sağlık personellerine teşekkür ediyorum. Daha 3 hafta önce burada biz, Türk İş Başkanımızla birlikteydik. İnşallah bir daha böyle acıları rabbim bize yaşatmasın.

HAYATINI KAYBEDENLERİN CENAZELERİ AİLELERİNE VERİLMEYE BAŞLADI

Patlamada hayatını kaybeden işçilerin yakınlarının bekleyişi, cenazelerin bulunduğu Bartın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Bartın Devlet Hastanesi önünde sürüyor.

Kimlik tespiti yapılan madencilerin cenazeleri, işlemlerin tamamlanmasının ardından ailelerine teslim ediliyor.

“BARTIN’IMIZIN YANINDAYIZ, RABBİM BÖYLE ACILARI BİR DAHA YAŞATMASIN”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, maden ocağındaki arama- kurtarma çalışmalarının tamamlandığını Twitter’daki hesabından duyurdu. Bakan Dönmez, “Bartın’da dün akşamdan beri devam eden arama kurtarma çalışmalarımızı tamamladık. 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti. Bütün kurumlarımızla tüm ailelerimizin, Bartın’ımızın yanındayız. Rabbim böyle acıları bir daha yaşatmasın” dedi.

 

Bartın Amasra maden ocağından yürek yakan fotoğraflar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.