Bosna Savaşı'nda Bratunac'ta öldürülen 6 kurban yarın toprağa verilecek - Haber 1Haber 1

Bosna Savaşı'nda Bratunac'ta öldürülen 6 kurban yarın toprağa verilecek

Bosna Savaşı'nda Bratunac'ta öldürülen 6 kurban yarın toprağa verilecek

11 Mayıs 2023 - 18:16

ABONE OL

TUZLA (AA) – Bosna Savaşı'nda 1992-1995'te, Srebrenitsa yakınlarındaki Bratunac'ta öldürülen 6 Boşnak kurban, yarın düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

Ülkenin doğusunda, Srebrenitsa yakınlarında bulunan Bratunac bölgesinde, 1992-1995'te yaşanan Bosna Savaşı'nda katledilen ve cesetlerine yıllar sonra toplu mezarlarda ulaşılan 6 Boşnak kurbanın cenazeleri, Tuzla şehrinden Bratunac'a uğurlandı.

Bratunac'daki Veljaci Anıt Merkezi'nde yarın toprağa verilmek üzere Tuzla'dan uğurlanan cenazeler arasında, öldürüldüğünde 7 yaşında olan Amira Paraganlija ve 31 yaşında öldürülen annesi Amira Paraganlija, 67 yaşında öldürülen babaannesi Rukija Paraganlija ile Alija Hodzic, Sabaheta Hasanovic ve Sacir Muminovic yer alıyor.

Amira Paraganlija'nın hayatta kalmayı başaran kız kardeşi Samra Paraganlija, burada yaptığı açıklamada, "Her şeyimizi kaybettik. Erkek kardeşim ve ben yalnız başımıza kaldık. Babamızın da cesedini arıyoruz. Hayatta kalmayı başardık ancak erkek kardeşim engelli ve onunla ben ilgileniyorum." diye konuştu.

Kurbanlardan Sabaheta Hasanovic'in oğlu Salih Hasanovic de, "Üç buçuk yaşımdayken annemi kaybettim. Hayat çok zordu ama yine de bir şekilde yaşamak gerekiyor. Bu kadar yılın ardından, annemi Branutac'da toprağa verecek olmak kolay değil." dedi.

– 1992'de başlayan Bosna Savaşı, 14 Aralık 1995'e kadar sürdü

Sırp meclisi, 21 Aralık 1991'de Yugoslavya içinde federal bir yapı olarak Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti'nin kurulması ve aynı zamanda Krajina Sırp Cumhuriyeti'nin tanınması kararı aldı. Bu karar temelinde, 9 Ocak 1992'de Bosna Hersek Sırp Halkı Cumhuriyeti ilan edildi.

Bosna Hersek'in, 29 Şubat-1 Mart 1992'de yapılan referandum sonucunda bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Sırpların kontrolündeki Yugoslav ordusu ve Sırp paramiliter birlikler, Müslüman Boşnaklara karşı etnik temizlik başlattı.

14 Aralık 1995'e kadar süren Bosna Savaşı'nda 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 milyon kişi göç etmek zorunda kaldı.​​​​​​​

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.