Konya'da Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Olağan Genel Kurulu yapıldı - Haber 1Haber 1

Konya'da Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Olağan Genel Kurulu yapıldı

Konya'da Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Olağan Genel Kurulu yapıldı

22 Mayıs 2025 - 16:00

ABONE OL

KONYA (AA) – Konya'da, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) 3. Olağan Genel Kurul Toplantısı, gerçekleştirildi.

Konya Valisi İbrahim Akın, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'nde düzenlenen genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliğinin öncülüğünü kurucu şehir olarak Konya'nın üstlendiğini ve kentin toprağa olan kadim bağlılığını küresel bir vizyona dönüştürdüğünü söyledi.

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliğinin sınırları aşan bir anlayışla, şehir ve ülkeleri tarım dostu politikalarda bir araya getirdiğini, ortak bir kalkınma zemini oluşturduğunu anlatan Akın, "Bu birliğin vizyonu, tarım dostu şehirlerle sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek, şehirlerarası bilgi ve tecrübe paylaşımını teşvik ederek, kırsal kalkınmayı güçlendirmek, genç nesli tarımla yeniden buluşturmak ve gıda güvenliğini evrensel bir değer haline getirmektir. Bugün burada, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği aracılığıyla güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme irademizi tüm dünyayla paylaşıyoruz. Bu bilinçle katkı sunan tüm şehirlerimizi ve yöneticilerimizi gönülden kutluyorum." diye konuştu.

– "Gıda, kültürün devamıdır"

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çatalhöyük'te toprağa ilk tohumu atan ellerin mirasını taşıyan Konya'nın, yalnızca Türkiye'nin değil, tüm insanlığın tarımsal hafızasını içinde barındırdığını dile getirdi.

Altay, Konya'nın, yalnızca Anadolu'nun değil, tüm insanlığın ortak hafızasında özel bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek, "Konya'yı sıradan bir şehir olmaktan çıkaran şey, sahip olduğu coğrafi büyüklük ya da ekonomik potansiyel değil, toprakla kurduğu kadim ve derin ilişkidir. Çünkü Konya, sadece bir coğrafi merkez değil, tarım kültürünün filizlendiği, insanın doğayla ilk barışçıl uzlaşmasını yaptığı toprakların adıdır. Türkiye'nin en geniş topraklarına sahip olan Konya'mız, bugün pek çok üründe en fazla üretim yapan şehirlerin başında gelmektedir. Şehrimiz, tarımsal üretim değeri, tarımsal ticaret ve tarımsal istihdam açısından Türkiye'nin tarım başkenti konumundadır." ifadesini kullandı.

Tarımın artık sadece bir iç mesele değil, sınırları aşan, ülkeler arası ilişkileri şekillendiren, stratejik bir alan haline geldiğine değinen Altay, şöyle devam etti:

"Pandemiyle başlayan, Rusya-Ukrayna savaşı ve akabindeki tahıl krizi, gıda milliyetçiliği, gıda lojistiği, küresel ekonomik kırılganlıklar ve yeni nesil ticaret savaşları, gıda konusundaki bağımsızlığın ne kadar hayati bir mesele olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bu anlamda, tarımsal üretimi desteklemek, çiftçiyi korumak, yerli tohumumuzu sahiplenmek, artık bir ekonomik tercih değil, bir vatan borcudur. Vatan nasıl sadece sınırlardan ibaret değilse, gıda da sadece rafa dizilmiş ürün değildir. Gıda, toprağın kimliğidir. Gıda, kültürün devamıdır. Gıda, geleceğin teminatıdır. Gıdasını kaybeden, iradesini ve bağımsızlığını da kaybeder. Gıda güvenliği olmayan bir milletin siyasi, ekonomik ve kültürel bağımsızlığı sadece bir yanılsamadan ibarettir."

Konuşmaların ardından Divan Başkanlığını Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın yaptığı Genel Kurul'a geçildi.

Başkanlığa bir kez daha Altay'ın seçildiği Uluslararası Tarım Şehirleri Birliğinin Yönetim Kurulu Üyeleri ise şu şekilde:

"Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Kestel Belediye Başkanı Fatih Erol, Niksar Belediye Başkanı Semih Tepebaşı, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, Karapınar Belediye Başkanı İbrahim Önal, Senirkent Belediye Başkanı Hüseyin Baykal."

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.