Otizmli bireyler "Sen varsan biz 1'iz" sloganıyla toplandı - Haber 1Haber 1

Otizmli bireyler “Sen varsan biz 1'iz” sloganıyla toplandı

Otizmli bireyler “Sen varsan biz 1'iz” sloganıyla toplandı

01 Nisan 2023 - 15:35

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında Türkiye Beyazay Derneği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Fatih Belediyesi işbirliği ile "Sen varsan biz 1'iz" sloganlı etkinlik düzenledi.

Fatih Belediyesi Kano ve Kürek Sporları Merkezi'ndeki etkinliğe, otizmli bireyler ve aileleri katıldı.

Sahilde yapılan kortejin ardından başlayan etkinlikte konuşan Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva, otizmin dünyada tam olarak çözülüp anlaşılamadığını ifade ederek, otizmin çalışmaya, üretmeye, yuva kurmaya engel bir özellik olmadığını söyledi.

Bu özellikleri dolayısıyla otizmin daha çok bilinip araştırılmasını, otizmli bireylerin de toplumda anlaşılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan Ayva, "Otizmin farkında olalım ki otizmli insanlar da dünyaya katkı sağlasın ve daha az sorun yaşasınlar. Çünkü bilmediğimiz, dışladığımız zaman hem insanlara acı çektirmiş oluyoruz hem de onların potansiyelinden faydalanamamış oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Ayva, Türkiye Beyazay Derneği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Fatih Belediyesi işbirliği ile düzenledikleri etkinlikte otizmli bireylerin çeşitli alanlarda performanslarını sergileyeceklerini dile getirerek, "Yürüyüş yapıp otizmi temsil eden mavi balonlar uçuracağız. Fakat mavi balonlara, çok acı çektiğimiz deprem felaketi sebebiyle siyah balonlar da eşlik edecek. Deprem bölgesinde otizmli olup depremzede olan çok kardeşimiz var. Onların da hayatları çok zorlaştı." diye konuştu.

Türkiye'nin otizm ve diğer engelli gruplarına sunulan hizmetler konusunda iyi bir durumda olduklarını ifade eden Ayva, özellikle eğitim ve iş alanında imkanların sevindirici boyutta olduğunu belirtti.

Engelli bireylerin istihdamına da değinen Ayva, şunları kaydetti:

"53 binden fazla öğrencimiz var. Türkiye genelinde 70 binden fazla memurumuz var. Atanması açıklanan engelli 3 bin 500 öğretmen haberi de çok güzel oldu. Bu tarihin en büyük ataması. Dünyada da böyle bir atama sayısı olmadı, o açıdan ayrı bir rekor. Bunlar bizim bu ülkenin parçası olduğumuzu, ülkenin bizim de ülkemiz olduğunu, devletin bizim de devletimiz olduğunu göstermesi açısından olumlu."

– "Engellilerle ilgili bir merkez çalışmamız sürüyor"

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan da Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla otizmli bireyler ve ailelerle birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Son 20 yılda ne gibi hizmetler yapıldığını en iyi ailelerin bildiğini belirten Turan, "Bu özel yavrularımıza ilişkin farkındalığın oluşması için eğlence ve etkinlikler düzenliyoruz. Bu çalışmalara devam edeceğiz. Ayrıca engellilerle ilgili bir merkez çalışmamız da sürüyor." diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel ilgisiyle engellilerle ilgili son yıllarda önemli hizmetler yapıldığını belirterek, bunların devam edeceğini dile getirdi.

Bir anne engelli ve engelsiz çocukları arasında nasıl ayrım yapmıyorsa toplumun da engellilere yönelik ayrım yapmayıp özel ihtimam göstermesi gerektiğini vurgulayan Demir, bu konuda farkındalığın oluşması için herkesin sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından otizmli çocuklardan oluşan ekipler perküsyon gösterisi sergileyip çeşitli oyun ve spor etkinlikleri gerçekleştirdi.

Alanda ayrıca resim ve el ürünleri sergisi açıldı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.